Što je puno, puno je
52

Sanja Vulić je dva puta doživjela fijasko u napadima na građane Sarajeva: Nakon trećeg bi se mogla izviniti

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba (Foto: I. L./Klix.ba)
Ilustracija: A. L./Klix.ba (Foto: I. L./Klix.ba)
Prošlo je nepunih osam mjeseci 2024. godine, a građani Sarajeva su već tri puta od pripadnika SNSD-a optuženi da su nasilni, čak i sa elementima teriorizma.
Iz njima poznatih razloga, posljednjih mjeseci konstantno 'guraju' priču da su njihovi pripadnici koji se nalaze na pozicijama vlasti ugroženi dolascima u Sarajevo.

Sve je počelo već u januaru kada se na sigurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine požalio Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine. On je tada kazao da mu je muškarac dobacio: "Živio beg Zukan, smrt Srbinu Goganoviću". Kako je Goganović detaljno opisao, sve se desilo na proširenju ispred jedne trafike kad je išao iz Sarajeva prema Istočnom Sarajevu, ali u javnosti nije poznato šta je utvrđeno na osnovu njegovih navoda.

Da stvar bude još zanimljivija, sve se dešava u vrijeme kad je ministar odbrane BiH Zukan Helez podnio krivičnu prijavu protiv Goganovića zbog učestvovanja u obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, 9. januara.

Tada je, vjerovatno isključivo vjerujući na riječ kolegi iz stranke, u njegovu zaštitu prva stala Sanja Vulić, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Bez da provjeri istinitost tih informacija, ispalila je izjavu da napad na Goganovića (klasifikaciju, dakle, nije dovodila u pitanje) pokazuje da Helez ima paravojnu formaciju koja radi na tome da je što manje Srba u Sarajevu?!

Već u sljedećem mjesecu članovi SNSD-a prepali su se za sigurnost svog predsjednika Milorada Dodika. Ponovo je u prvom redu bila upravo Vulić. Ona je tada kazala da se sprema atentat na Dodika ispred Suda BiH i to opravdala podatkom da su posječena stabla u blizini Suda BiH.

"Tačno za snajperski pogled", ustanovila je tada Vulić.

Da se ne radi o sječi stabala radi toga da bi neko imao čist snajperski pogled i pokušao ubiti Dodika, pojasnili su iz KJKP Park. Kako su kazali, sve je urađeno u skladu s ranijim dogovorom.

"Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, shodno Zakonu o javnim nabavkama, putem Ugovora, zaključenog 7.12.2023. godine angažirala je preduzeće Park kao izvođača radova na poslovima 'sasijecanja sadnica thuja u krugu Kompleksa pravosudnih institucija BiH", naveli su.

Vulić je tada kazala kako iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država postoje informacije da se sprema atentat na Dodika. Ambasada SAD-a je to odmah demantovala i takve tvrdnje nazvala "apsurdnim, neutemeljenim i neodgovornim".

Dakle, ni za ove informacije nikada nije utvrđeno da su utemeljene na bilo čemu.

Zanimljivo, Vulić je u to vrijeme dobila policijsku zaštitu nakon što je ispred Suda BiH, u toku jednog ročišta Dodika, rekla "sljedeći put ćemo dovesti 5.000 ljudi, mamu vam je*em".

Vulić je nastavila obavljati posao glasnogovornice srpskih političara koji rade u Sarajevu i u slučaju Nenada Nešića. Ako su posljednja dvije prijetnje Goganoviću i Dodiku bile neutemeljene i neprovjerene, šta tek reći za posljednju u slučaju ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Nešić je preticanje njegovog službenog automobila u Sarajevu doživio kao napad na njega. U ovom slučaju, kao i u prethodna dva, postoje brojna pitanja na koja nemamo odgovor. Jedno od njih je kako je vozač koji je navodno želio ugroziti sigurnost ministru sigurnosti prepoznao da je baš u tom automobilu Nešić, ako uzmemo u obzir da je automobil zatamnjen!?

Ova vijest je jedna od onih zbog kojih uspješno godinama karijeru održava Vulić pa joj je došla kao 'na tacnu'. Odmah je 'ispalila' izjavu u kojoj za sve okrivljuje Sarajevo, bez da je ikakva istraga završena i da sačeka eventualne rezultate. To ponovo može ukazivati na njenu želju da to bude neko iz Sarajeva. Za glavni grad je tom prilikom kazala da je nekada bilo srpsko, a da danas po svemu podsjeća na terorističko.

Iako Sanja Vulić nije od onih čije izjave iznenađuju, svakako treba reći da ovakva optuživanja nisu, posebno prije provedene istrage i rezultata, prihvatljiva za bilo kojeg političara. Potpuno je neodgovorno od jednog političkog predstavnika da bez ikakvih dokaza građanima jednog grada stavlja etiketu terorista i postavlja se pitanje da li će se Vulić izviniti građanima Sarajeva, grada u kojem je rođena, ako se ispostavi da i u Nešićevom slučaju nije bilo elemenata krivičnog djela.

Do sada se ispostavilo da građani Sarajeva imaju mnogo drugih briga i interesa od toga da smišljaju kako će ugroziti život Nešiću, Dodiku ili Goganoviću. Ali, sigurno to i sama Vulić zna, ali od jednog ili dva politička mandata se ne živi. Njeno opredjeljenje je očigledno nastavak populističkih izjava u kojima brani srpske političke predstavnike u izmišljenim prijetnjama, veliča Republiku Srpsku i Milorada Dodika.

Ipak, trebala bi ubuduće biti oprezna, jer je već jednom dobila opomenu od svog predsjednika Dodika zbog svojih izjava. Bilo je to kad je obećala finansijski 'pogurati' Željku Cvijanović koja ne može primati plate zbog američkih sankcija.