Bogaćenje malog kruga
7

Sankcionisane firme bliske Dodiku na tenderima dobile 512 miliona KM, Crnadak pozvao građane da "progledaju"

A. L.
Američke vlasti optužuju Milorada Dodika da je stvorio mrežu za lično bogaćenje
Američke vlasti optužuju Milorada Dodika da je stvorio mrežu za lično bogaćenje
Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošle sedmice stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, na tenderima su od svog osnivanja dobile poslove vrijednije od 512 miliona KM.
To pokazuju podaci portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.

Ove tri kompanije dobile su više od 1.400 tendera, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Poreska uprava Republike Srpske i entitetska "Elektroprivreda", ali i državna kompanija "Elektroprenos".

Uz "Prointer", koji je sam dobio tendere vrijedne više od 280 miliona, i "Kalderu" sa 180 miliona, komapanija "Sirius 2010" pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 miliona, od čega je polovina ugovor iz januara ove godine za digitalizaciju TV signala.

Ovim povodom oglasio se i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak koji je pozvao građane Republike Srpske da pažljivo pročitaju tekst i da "dobro sami razmisle o svemu šta se dešava u Republici Srpskoj."

"Iako je ovo samo vrh ledenog brijega, predstavlja dobar pokazatelj poražavajuće činjenice da je Republika Srpska brutalno opljačkana. Uz sakrivanje iza srpskih žrtava i lažnog patriotizma, stalno izmišljajući nove neprijatelje i vodeći Republiku Srpsku u izolaciju, vlast SNSD koalicije napravila je organizovanu mrežu privatnih preduzeća, preko koje je ogroman novac izvučen prvo iz budžeta, a zatim na razne privatne račune i u sefove širom svijeta", kazao je Crnadak.

Kako je dodao, jedan od prvih zakona nove Vlade Republike Srpske biće Zakon o nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom i pronevjerom javnih sredstava, "jer se ono što je oteto mora vratiti narodu."