Urbana mobilnost
38

Sarajevo dobilo svoj prvi brojač bicikala: "Cilj je grad okrenut ka čovjeku, a ne automobilu"

B. R.
Brojač bicikala kod Olimpijskog bazena na Otoci (Foto: Vlada KS)
Brojač bicikala kod Olimpijskog bazena na Otoci (Foto: Vlada KS)
Sarajevo je dobilo svoj prvi brojač bicikala, a postavljen je kod Olimpijskog bazena na Otoci. Riječ je o nastavku aktivnosti započetih prošli mjesec, u okviru Evropske sedmice mobilnosti.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, cilj je promocija održivih oblika prijevoza i podsticanje korištenja bicikala kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Njemačka je finansirala postavljanje broajača, i to kroz projekat ProSUMP Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu - Energija, transport i zaštita klime, kojeg provodi Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevo.

Brojačom će se evidentirati broj biciklista koji prolaze biciklističkom stazom, pružajući, kako su ocijenili nadležni, vrijedne podatke za buduće planiranje infrastrukture prema stvarnim potrebama građana. Ovim brojačom se nadopunjuje "otok mobilnosti" kod Olimpijskog bazena Otoka, koji sadrži natkriveni parking za bicikle, biciklističku stazu, pametnu klupu, punjač za električna vozila, uz pješačku zonu i šetnicu uz rijeku Miljacku.

Ovaj pilot-projekat je dio aktivnosti definisanih planom održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo (SUMP), čiju je izradu podržao GIZ. Promjene na nivou Kantona Sarajevo u održivom saobraćaju usklađene su s ovim strateškim dokumentom, za koji su kantonalne vlasti konstatirale da su njime postavljeni temelji za dugoročno unapređenje kvaliteta života kroz održiva saobraćajna rješenja.

"Ministarstvo saobraćaja će u narednim godinama u saradnji s Gradom i općinama značajno raditi na unapređenju biciklističke infrastrukture. Naša saradnja i realizacija planiranih projekata, koji su vezani za urbanu mobilnost, od velike su važnosti za sve naše građane ", izjavio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP).

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je napomenula na važnost ovog projekta kao dio širih napora ka održivijoj budućnosti Sarajeva.

"Postavljanje prvog brojača za bicikla u Sarajevu predstavlja značajan korak ka održivoj mobilnosti i promociji biciklističkog saobraćaja te simbolizira našu posvećenost stvaranju zelenijeg i održivijeg grada. Naš cilj je izgraditi Sarajevo u kojem će mobilnost biti sinonim za zdravlje, sigurnost i održivost, čineći ga boljim mjestom za život svih", kazala je gradonačelnica Karić.

Postavljanjem brojača nastoji se povećati svijest o važnosti biciklističkog saobraćaja kao ključnog elementa održive mobilnosti.

"Otoka je izabrana za postavljanje prvog brojača kako bi se utvrdilo stvarno stanje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva za putovanja u poslovne svrhe, čime se dobijaju jasni parametri koji omogućavaju dalje održivo planiranje grada okrenutog ka čovjeku, a ne automobilu, a sve u cilju smanjenja emisija iz transporta", ukazala je Milenka Mila Knežević iz GIZ-a.

Evidencijom broja biciklista doprinosi se podizanju svijesti i podsticanju građana Sarajeva da sve više biraju bicikl kao prijevozno sredstvo, čime se smanjuju saobraćajne gužve zagađenje u gradu, čiji je zrak često jedan od najzagađenijih u svijetu, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.