Traže pomoć
64

Sarajevo: Radnici u zdravstvu protestnom šetnjom izrazili nezadovoljstvo i iznijeli svoje zahtjeve

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo danas su protestnom šetnjom od zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja KS do Vlade KS izrazili svoje nezadovljstvo.

Šetnji je prethodilo okupljanje ispred zgrade osiguranja koje je počelo u 11 sati, a zatim su okupljeni glavnom saobraćajnicom krenuli ka zgradi Vlade KS zbog čega je bio obustavljen i saobraćaj u ulici Zmaja od Bosne.

"Situacija u zdravstvu je grozna. Javno zdravstvo je bukvalno na koljenima, to vam mogu potvrditi iz svih javnih zdravstvenih ustanova. Nemoguće je organizovati službe. Jedna sestra je ostavljena na 20-30 pacijenata. Ljudi rade prekovremeno. Niko to ništa ne prati. Niko ne želi nikakvu promjenu da napravi. Konkursi idu jako sporo u javnim zdravstvenim ustanovama, da li je to ciljano, specijalizacije kasne, sve kasni. Ja bih volio da neko demantuje nas, uposlenike javnog zdravstva, međutim ja vas pozivam da uđete u javne zdravstvene institucije i da vidite kakva je situacija", poručio je Senad Sadiković iz sindikata Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako je Sadiković ranije rekao za Klix.ba njihovi zahtjevi su isplate jednokratne novčane pomoći u iznosu od 2.520 KM. Osim toga, apeluju i da nadležni urade nešto po pitanju odlaska kadrova iz zemlje.

Također, traže da ZZO prebaci potrebna sredstva za sve radnike u zdravstvu i da im se isplati navedena pomoć, a po uredbi koju je donijela Vlada FBiH.