Najavljene i tužbe
26

Sarajevo: Roditelji tvrde da su im djeca iz vrtića izbačena bez razloga, kontaktirali smo direktora

A. L.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Redakciji portala Klix.ba javili su se roditelji dvoje djece koja idu u Predškolsku ustanovu Palčić Sarajevo kazavši nam da su njihova djeca bez razloga izbačena iz te ustanove.

Majka djece nam kaže da je poslala prijavu zbog ove situacije direktoru vrtića, Ministarstvu obrazovanja KS i nadležnim inspekcijama.

Objašnjava da je sve počelo 26. augusta kada je s posla došla u vrtić da uzme djecu.

"Na vratima me dočekao izrevoltirani direktor koji mi je rekao 'kupite ovo dijete odavde, izbačen je iz vrtića'. Ne dobijam nikakvu informaciju šta je moje dijete učinilo osim da ga je on snimao mobitelom da bi navodno imao dokaz da je bio nemiran i da ga je poslije toga zatvorio u odvojenu sobu. Nisam željela ulaziti ni u kakve konflikte, već sam pokupila i svoje drugo dijete i otišla kući. Nije mi jasno zašto nas kao roditelje niko nije pozvao odmah kad se to desilo, već se čekao fajront", kazala je.

Dodaje da je brzo nakon toga i njeno drugo dijete izbačeno iz vrtića.

"Sutradan sam u vrtić poslala samo mlađe dijete. Tad sam na Viber grupi napisala ostalim roditeljima da je moje dijete izbačeno i da ih pozdravljam, njih i njihovu djecu. Za pet minuta sam uklonjena iz Viber grupe i dobila sam privatnu poruku od direktorice ili zamjenika direktora da više ni moje drugo dijete ne ide u vrtić", kazala je.

Kako kaže, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS su joj obećali da će poslati hitan nadzor u ovu ustanovu.

Rekla je da je ovaj slučaj zbog neovlaštenog snimanja prijavila i policiji i to nakon što je njeno prvo dijete izbačeno.

Nakon toga je dobila obavještenje da se njenoj djeci ne produžuje ugovor u vrtiću "jer ste naštetili odgojno-obrazovnom sistemu".

Ipak, ona kaže da je ugovor nedavno produžen i to za čitavu školsku godinu.

"Trebat će raskid ugovora gdje će mi morati objasniti zašto je došlo do raskida", kazala je.

Objašnjava da je njoj i suprugu sad najveći problem što ne mogu djecu upisati u drugi vrtić.

"Moja djeca su već četvrtu godinu upisana kroz EMIS sistem u vrtić. Ja nemam nikakvu opciju da idem na neki drugi upisni rok jer sam ja to već završila u aprilu. Ja i suprug smo dovedeni u situaciju da ne znamo šta da radimo s djecom".

Dodaje na kraju da je pripremila tužbu za naknadu štete ako djeca budu izbačena i ne nađe im se zamjena i da planira podnijeti krivičnu prijavu radi psihičkog nasilja nad njom.

Ovim povodom portal Klix.ba kontaktirao je i Predškolsku ustanovu "Palčić" iz koje nam je direktor Efidin Karić kazao da se ova ustanova 24 godine trudi da posvećenim i odgovornim radom postane respektabilna i da se u skladu s tom praksom odnosila i u ovom slučaju.

"Kako je naša obaveza da radimo u interesu svih polaznika ustanove i zaštita njihovih prava, na vrijeme smo o uočenim specifičnim problemima koji se uglavnom tiču nasilnog i neprimjerenog ponašanja dječaka i očuvanja njegove i sigurnosti ostale djece, informisali roditelje dječaka nastojeći uspostaviti saradnju i doći do rješenja. Uočili smo da je majka dječaka zapravo kontinuirano ignorisala naša zapažanja, preporuke i molbe za učešće u rješavanju problema", kazao nam je direktor na početku razgovora.

On nam kaže da ugovor za novu školsku godinu nije potpisan i da su o tome roditelji bili obaviješteni na vrijeme i u skladu sa zakonom.

Kako dodaje, kasnije ustanova pristaje na to da mlađe dijete ostane u vrtiću, a poslije toga nastaju problemi jer roditelji žele da oboje djece pohađaju istu ustanovu i otac počinje prijetiti.

"Roditelji počinju maltretirati sve u ustanovi uz insistiranje da oboje djece moraju da borave u istom vrtiću, dok je otac u nekoliko navrata prijetio da će razoriti ustanovu', vrijeđajući i prijeteći smrću direktoru i koordinatorici ustanove. O tome je obaviještena policija i ostale relevantne institucije koje su preuzele slučaj", kazali su iz ustanove.

"PU Palčić će znati da odbrani svoj ugled i integritet profesije koji smo vrijedno i posvećeno gradili više od dvije decenije, kao i sigurnost i nesmetan rad s djecom koja svakodnevno borave u našoj ustanovi. Po preporuci advokata, pratit ćemo i evidentirati neistine ukoliko budu plasirane u medijima i posljedično na društvenim mrežama, kako naša sigurnost, reputacija i rad ne bi bili ugroženi ili oštećeni, te ukoliko bude potrebe, od pravosudnih organa zatražiti daljnju pomoć i zaštitu", zaključili su na kraju.