Ruglo u centru grada
62

Sarajevo: Zgrada u Ulici Safeta Mujića prijeti obrušavanjem i opasnost je za prolaznike

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Zgrada u Ulici Safeta Mujića, Marijin Dvor (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zgrada u Ulici Safeta Mujića u sarajevskom naselju Marijin Dvor, koja se nalazi tik uz glavnu cestu, jedna je od starijih građevina na tom lokalitetu i nije restaurirana te zbog svog trenutnog stanja prijeti obrušavanjem.
Zgrada koje se nalazi odmah pored tržnog centra Sarajevo City Centar zaista predstavlja ruglo u samom centru grada kojim, svakodnevno, prolazi veliki broj, što građana Sarajeva, tako i turista i posjetitelja iz drugih krajeva države, regije i svijeta.

Ulica se nalazi na desnoj strani Miljacke i pripada Općini Centar. Proteže se između Ulice Hiseta i Ulice Kotromanića. Nastala je u 16. stoljeću u okviru Tavil hadži-Mustafine mahale formirane oko istoimene džamije. Staro ime ulice je bilo Mutevelina, po muteveliji pomenute džamije.

Sadašnje ime dobila je 08. juna 1948. godine po heroju Drugog svjetskog rata godine, Safetu Mujiću.

Uz samu zgradu već duže vrijeme postavljene su skele i to baš uz stranu zgrade koja je orijentisana ka glavnoj cesti. Samim tim, skele su zauzele dio trotoara pa u još većoj mjeri dovode pješake u opasnost, ali i vozače.

Važno je napomenuti da nikakve signalizacije o mogućoj opasnosti po prolaznike, usljed radova ili urušavanja zgrade, nema.

Zgrada na obali Miljacke koja se djelimično urušila (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zgrada na obali Miljacke koja se djelimično urušila (Foto: I. Š./Klix.ba)

Također, osim ove zgrade, tačno uz obalu Miljacke, u neposrednoj blizini nalazi se još jedna zgrada koja se već djelimično urušila. Riječ je o još jednom objektu koji svjedoči prošlim vremenima ali je, bez pristupanja restauraciji, prepušten vremenu.

Osim toga, na području Marijin Dvora, a Ulici Kotromanićevoj koja se nalazi baš između ove dvije zgrade, nalazi se grupa zgrada koja je proglašena nacionalnim spomenicima. Međutim, također su i one u izrazito lošem stanju i uz njih stoji "Upozorenje" od obrušavanja.