Hercegovina
745

Sarajevski vatrogasci s tri vozila otišli u Jablanicu da pomognu u gašenju požara

N. V.
Požari na području Jablanice su i danas aktivni, zbog čega je Vlada Kantona Sarajevo poslala 10 vatrogasaca sa tri vozila da pomognu kolegama iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Poslali smo 10 vatrogasaca s tri vozila kao pomoć KS u gašenju požara na području općine Jablanica. Prijatelj se u nevolji poznaje. Ponosni smo na naše vatogasce, sretno ljudi", napisao je premijer KS Edin Forto.

Na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici je donesena ova odluka, a za realizaciju je zadužena Kantonalna uprava civilne zaštite, koja se službeno 13. augusta ove godine obratila Kabinetu premijera KS sa zahtjevom za pružanje pomoći u gašenju požara na području navedene općine.

Općina Jablanica nije u mogućnosti svojim raspoloživim snagama i sredstvima kojima raspolaže staviti pod kontrolu požare na širem rejonu općine, te je u skladu sa članom 96. i 97. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva zatražila pomoć, putem Federalne uprave civilne zaštite, za odobrenje angažmana 10 vatrogasaca Kantonalne uprave civilne zaštite KS, kao i tri vozila sa pratećom opremom.

Osim toga, oni su zatražili i pomoć Oružanih snaga BiH, odnosno helikoptera kako bi vatru gasili i iz zraka, međutim pomoć nije stigla s obzirom na to da Milorad Dodik bojkotuje rad državnih institucija, a Predsjedništvo BiH mora odobriti korištenje helikoptera.