Hidrološka situacija
69

Sarajevski ViK apeluje na racionalno korištenje vode: Na izvorištima došlo do smanjenja izdašnosti

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" uputili su obavještenje i apel svim građanima Kantona Sarajevo da racionalnije koriste vodu s obzirom da je, uslijed suše, došlo do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima vode u kantonu.

I ViK-a kažu da zbog ekstremno visokih temperatura koje traju nekoliko dana, a koje se prognoziraju i u danima pred nama te zbog povećane potrošnje vode, bilježi se veoma loša hidrološka situacija.

Zbog toga bi moglo doći do nestašice vode.

"Poduzimamo potrebne mjere na nivou cijelog sistema kako bi amortizovali negativne posljedice ekstremnih temperatura zraka te sušnog perioda koji je ove godine nastupio veoma rano, a nakon zime sa oskudnim snježnim padavinama. Nažalost na ove faktore ne možemo utjecati te apelujemo na racionalno korištenje raspoloživih količina vode za opće dobro svih nas", saopćili su iz ViK-a.

Istakli su činjenicu da zbog dotrajalosti vodovodne mreže bilježe gubitke vode iz sistema vodosnabdijevanja, ali kažu da su ekipe svakodnevno na terenu gdje vrše popravak kvarova.

"Konstantno se ulaže u obnovu vodovodne mreže kako bismo sačuvali ovaj najvažniji prirodni resurs", zaključili su u svom saopćenju.