Rezolucija o žrtvama
40

Šarović: SNSD je na pogrešnoj strani, nisu imali snage da se odupru prijateljima

D. Be.
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je osudio izjave vladajućeg režima u RS-u i lidera SNSD-a Milorada Dodika u vezi s Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.
"Nemaju potrebu da se pravdaju, ali ja ne znam zašto ovakav način prikazivanja rezolucije koja je usvojena u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Želim reći da je ovakvih rezolucija u posljednjih 30 godina u BiH bilo najmanje stotinu. Ova Rezolucija nije imala ambiciju da na bilo koji način oslika karakter na način kako je govorio član Predsjedništva BiH", rekao je Šarović.

Šarović je kazao da je suština rezolucije da se osudi ustaški pokret.

"Zatim, da se osudi predaja Jasenovačke građe i da se osudi održavanje mise u Sarajevu. O tome niko od vas neće ništa da govori. Ovo je vaše pravdanje zbog historijske greške da se preda Jasenovačka građa i da se proda priča kako smo to mikrofilmovali i da svi trebamo biti zadovoljni. Ali to ćemo vam stalno spočitavati, vama Dodik. Vi ste to uradili na svoju ruku. To je istorijska greška", istakao je.

Lider SDS-a kaže da je amandman na Jasenovačku građu amandman Kluba SDS-PDP. "I predožit ćemo ga 100 puta. Nije to niko iz Sarajeva", dodao je.

Šarović smatra da SNSD želi "poturiti" priču o četništvu.

"Svaki amandman HDZ-a o ustaštvu je odbijen, amandman SDA koji su željeli da u rezoluciju uđe četnički pokret je odbijen. Amadman SNSD-a, ja sam ga lično podržao i podržali smo ga, nije prošao. Podržali smo na kraju ovu rezoluciju jer osuđuje održavanje i prebacivanje i identifikaciju Bleiburga sa Sarajevom", rekao je.

Šarović je rekao Dodiku da je na pogrešnoj strani jer nije imao snage da se odupre zbog prijatelja i da osudi Bleiburg i predaju Jasenovačke građe.

"Znate li kako je mitropolit Hrizostom gledao na to? Čak je dao otvoreno pismo u kojem kaže kako ne može vjerovati da se priprema misa u Sarajevu tim povodom i da su zauvijek zatvorena vrata Katedrale Srca Isusova u Sarajevu. Mitropolit se pita čemu i kome služi dovođenje Bleiburga u Sarajevo. Ova Rezolucija vam smeta i vama pravi problem", rekao je Šarović.