Nastupni posjet
99

Sastanak Brkić - Mennuti: Izmjena Izbornog zakona BiH u vrhu je prioriteta

N. C.
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je 26. oktobra 2021. godine primio u nastupni posjet zamjenicu američkog ambasadora u BiH Deborah Mennuti.

Tokom posjete razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na EU i NATO put naše zemlje i izmjene Izbornog zakona. Tom je prigodom naglašena važnost punog funkcioniranja državnih institucija i nastavka rada na ustavnim i izbornim reformama.

"Zamjenik ministrice Josip Brkić pozdravio je pojačan interes nove američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana, posebice za BiH. Informirao je o aktivnostima koje institucije BiH provode na putu naše zemlje u EU kao i radu Povjerenstva za saradnju sa NATO-om BiH, na čijem je čelu. Dodao je da je Povjerenstvo jednoglasno usvojilo Program reformi za 2021. godinu, te da se očekuje njegovo usvajanje na Vijeću ministara BiH", navedeno je.

Sagovornici su se usuglasili da je izmjena Izbornog zakona BiH jedna od najaktualnijih tema i u vrhu je prioriteta. Kao član Interresorne radne skupine, zamjenik Brkić je istaknuo da je od ključne važnosti da se postigne pravovremeni dogovor o reformi izbornoga zakonodavstva i izrazio je očekivanje da će američki izaslanik za reformu izbornog sustava Matthew Palmer pomoći da se stajališta približe i postigne koncensus.

Na sastanku je bilo govora i o bilateralnim i drugim temama od zajedničkog interesa.

Zamjenik ministrice je na kraju poželio Mennuti uspješan mandat u BiH i izrazio uvjerenje u nastavak dobrih odnosa dvije zemlje.