Bez izjava za medije
10

Sastanak u centrali SDP-a: Sutra se odlučuje o budućnosti Osmorke

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Rukovodstvo SDP-a zasjeda u sjedištu stranke u Sarajevu nakon turbulentne protekle sedmice koju je obilježilo nezadovoljstvo ove stranke nakon glasanja za delegate Doma naroda BiH.
Nije bilo zvaničnih obraćanja, izjava ili saopćenja prije sastanka koji je počeo u podne, a glavna tema razgovora je, prema ranijoj najavi Vojina Mijatovića ostanak ove stranke unutar Osmorke.

Ako je suditi prema ranijim izjavama lidera SDP-a Nemina Nikšića, odluka da ova stranka istupi iz koalicije visi o tankoj niti, a sve bi, prema ranijim najavama, trebalo biti odlučeno sutra na sastanku na kojem će prisustvovati rukovodstva svih stranaka unutar Osmorke.

Podsjećamo, na prošlosedmičnom glasanju za državni Dom naroda, SDP, kao najjača stranka unutar Osmorke, nije dobio niti jednog delegata iako je imao kandidatske liste za delegate iz reda Bošnjaka i reda Hrvata, ali ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova.

Jugoslav Brdar kandidat iz reda Hrvata dobio je samo dva glasa, a Elvir Karajbić je dobio tri glasa, što je bilo nedovoljno za prolazak.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (ZNG).

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Ranije je tokom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH SDP je također imao kandidata, koji nije prošao.

Zbog tajnog glasanja teško je tvrditi kako su glasali delegati Osmorke u Domu naroda FBiH, ali zbog ovakvog ishoda, jasno je da Osmorka nije bila jedinstvena i pitanje je kakva je njena budućnost.

Ubrzo se pojavila i informacija da je Nikšić uputio pismo upozorenja liderima stranaka Osmorke koje čine koalicijsku vlast.

U pismu Nikšić obavještava koalicione partnere da zbog svega što se danas dešavalo on "zamrzava status SDP-a u Osmorki".

"Može ostati Sedmorka, ili kako god. Zakazat ćemo sjednicu Glavnog odbora SDP-a i predložiti da li da se donese odluka i da li da se otvore razgovori o drugim mogućim partnerima za formiranje vlasti. Ili da mi ostanemo opozicija, a vi kao Sedmorka da odete sa SDA", navodno piše u pismu koje je Nikšić uputio koalicionim partnerima.