Rizik da se izgubi novac
19

Sattler nakon sastanka sa čelnicima Parlamenta: Od marta nije bilo pomaka u smislu realizacije reformi

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler održao je oproštajni sastanak sa članovima Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH. Javnosti su se nakon sastanka obratili Sattler i Marinko Čavara pedsjedavajući Zastupničko doma Parlamentarne skupštine BiH.

Marinko Čavara je kazao kako je sastanak bio svojevrsni oproštaj sa Johannom Sattlerom i da je Sattler za pet godina uspio da Bosnu i Hercegovinu približi Evropskoj uniji te da su otvoreni pregovori.

Treba ipak istaći da BiH još nije službeno otvorila pregovore, već je dobila zeleno svjetlo za otvaranje rpegovora. Za službeno otvaranje potrebno je ispuniti još nekoliko obaveza, kako bismo dobili datum za početak pregovora.

"Mislim da je u složenim geopolitičkim odnosima, otežanim odnosima u svijetu, imali smo tolerantniji odnos Evropske unije prema onome što je Bosna i Hercegovina trebala ispuniti", kazao je Čavara.

Čavara je naveo da bi Bosna i Hercegovina trebala do kraja godine usvojiti plan rasta kako bi imala pristup sredstvima u iznosu od jedne milijarde i da misli da će se to uspjeti usaglasiti.

"Imamo teške političke odnose, oni se usložnjavaju djelovanjem iz van i iz unutra, ali da ćemo imati dovoljno i hrabrosti i tolerancije u jednom cilju da nam svima bude bolje u Bosni i Hercegovini", kazao je Čavara.

Johan Sattler je kazao kako je Bosna i Hercegovina njemu postala drugi dom, da je proputovao zemlju i da je upoznao brojne ljude i da su pokrenuti brojni projekti te da su ostvareni iskoraci na evropskom putu.

"Najvažnije je da ste sada u istom vagonu kao i vaši susjedi, kao i Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija. Sjajno je da Bosna i Hercegovina sustiže ostale. To je nešto što su ljudi ove zemlje jako dugo očekivali, pogotovo sa ovim najskorijim iskorakom otvaranja pristupnih pregovora", kazao je Sattler.

Posebno je istakao da postoje i manje stvari kao što je to što je prije dvije godine BiH postala punopravna članica evropskog mehanizma civilne zaštite, te da je ostvaren protok informacija Bosne i Hercegovine i Europola.

"Naprimjer, roaming je ove godine smanjen za 30 posto, naredne za još 20 posto, a 2027. godine će biti nula posto. To će građani direktno osjetiti. Primjer da BiH postane dio jedinstvenog platnog prometa u EU što će građani osjetit prilikom plaćanja bankovnih naknada", kazao je Sattler.

Naveo je Sattler i da nije bilo pomaka od marta u smislu realizacije reformi, da nisu usvojeni zakoni potrebni za realizaciju narednih koraka.

"Plan reformi je dokument koji trebamo. Imamo dokument u kojem je dogovoren veliki broj mjera, nadao sam se da će i ostatka biti dogovoren u preostalim sedmicama, ta dva ili tri problema. To nije raketna nauka. Nažalost ulazi se u izborni period i vidio sam da se gubi puno prilika i šansi zbog izbora. Rizikuje se da se izgubi novac. Ovo je kratak period, program ide do 2027. godine i svako pola godine će se isplaćivati novac. Što više odugovlačite susrećete se sa većim rizikom", kazao je Sattler.