Sporna najava
159

SBiH: Nije primjereno da se Schmidt upliće u slučaj Kovačević, HDZ potvrđuje ispravnost presude

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu se oglasila nakon najave Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u slučaju "Slaven Kovačević".
Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da nije primjereno da se visoki predstavnik u BiH upliće u sudski slučaj Kovačević, posebno ako je visoki predstavnik to sam zahtjevao.

"S druge strane ministar pravde BiH Davor Bunoza iz HDZ-a zatražio je od Centralne izborne komisije da Uredu zastupnika Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava dostavi sva izjašnjenja o nacionalnom identitetu Slavena Kovačevića, a u sklopu predmeta 'Kovačević' o kojem trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda", podsjećaju iz SBiH.

Dodaju kako je očekivana je zainteresirarnost HDZ-ovog ministra za ovaj slučaj, "jer vizija Bosne i Hercegovine po recepturi HDZ-a je potpuno suprotna evropskim vrijednostima i demokratskim državama".

"Slučaj Kovačević, za razliku od želje HDZ-a, ukazuje na diskriminaciju određene grupe ljudi u BiH kojima Kovačević pripada, da budu birani na sve pozicije u BiH, što je Evropski sud za ljudska prava i konstatovao. Međutim ovdje nailazimo na paradoks, gdje HDZ pokušava koristiti formu i proceduru tvrdeći da Kovačević ne pripada ostalima, dok u isto vrijeme ne poriče da su ostali diskriminirani. To i jeste suštinska kontradiktornost HDZ-ove etnonacionalne politike koja sebe želi predstaviti zaštitnikom evropskih vrijednosti, dok te iste vrijednosti napada i negira", navodi se u saopćenju SBiH.

Na kraju ističu kako svojim nastupom prema Evropskom sudu za ljudska prava HDZ ustvari potvrđuje ispravnost presude Kovačević.

"U presudi u kojoj se kaže da je ostalim oduzeto pravo da budu birani, dok Kovačeviću stavljaju na teret da ne pripada ostalima. U svakom slučaju to ne umanjuje dosadašnji učinak presude u predmetu Kovačević!", zaključuje su u saopćenju SBiH.