Visoki predstavnik
264

Schmidt: Dodik i Cvijanović će morati snositi posljedice svojih riječi i djela

S. M.
Christian Schmidt (Foto: T. S./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: T. S./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je da su danas objavljene sankcije Vlade Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović rezultat toga da su oni stalno kršili Ustav i vladavinu prava te da one nisu uperene protiv Republike Srpske, već pojedinaca.

"Sankcije koje je Velika Britanija uvela protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović", rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik se zahvalio Britaniji na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. Istakao je da se sankcije odnose na Dodika i Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod.

"Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama", rekao je Schmidt.

Schmidt je naglasio da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može pregovarati i da pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi.

"Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH", zaključio je visoki predstavnik.

Sada ostaje da se vidi da li će i Schmidt posegnuti za Bonskim ovlastima nakon što je vlast u RS-u narušila Ustav države usvajanjem i proglašavanjem zakona o imovini i slično.