"Pratimo situaciju"
165

Schmidt: Moje ovlasti ostaju iste, ovakvo ponašanje vlasti RS-a neće biti tolerisano

I. Sa.
Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) okončalo je zasjedanje u Sarajevu, a jedan od glavnih zaključaka je da entitet Republika Srpska nije potpisnik Dejtonskog sporazuma te da entiteti nisu države i nemaju suverenitet.
Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se javnosti nakon ovog zasjedanja te je rekao da njegova ovlaštenja ostaju ista.

"Ne želim potcijeniti odluku Evropskog vijeća da BiH postane EU članica, ali vidjeli smo da ima mnogo izazova te da postoji potreba za političkom stabilnošću", naveo je on te dodao da je potrebna podrška međunarodne zajednice.

Naveo je da se nastavlja njegov mandat provoditi kakav je bio i do sada te da počinje intezivnija saradnja u pogledu BiH. Tačnije, najavio je sastanke na poziv Francuske te neke druge koji se tiču izazova BiH.

Napomenuo je da svi zajednički djeluju kako bi BiH krenula putem EU integracija i sigurnosti.

Govorio je i o izborima u oktobru te je poslao poruku da je svima stalo do fer i slobodnih izbora.

"Ne prihvatamo izborne prevare i bit će ozbiljne posljedice za one koji budu kršili zakon", poručio je Schmidt.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Naveo je i kako je naša zemlja na putu da postane vrijedan član evropske porodice.

Razgovori sa Suljagićem i Durakovićem

Ipak, kaže da su se bavili onima koji ne rade u interesu tog puta. Uputio je poziv za građane da se više uključe u mnoga bitna pitanja koja se tiču političkog života i evropskog puta.

Razgovarao je i sa Ćamilom Durakovićem, kako je rekao te visoki predstavnik navodi kako je primijećen veći broj napada na povratnike, posebno u RS-u.

"Policija mora učiniti više da građani budu sigurni jer svi imaju pravo na zaštitu. Pažljivije ćemo pratiti situaciju", dodao je on.

Istakao je i kako je pričao sa Emirom Suljagićem što se tiče njegovog privođenja u policiju te je rekao da je to još jedna situacija koja će se pratiti.

Schmidt je rekao i kako ponašanje vlasti RS-a neće biti tolerisano te da moraju poštovati Dejtonski sporazum.

"Ne radite se o tome da li želite ili ne nego o obavezi", dodao je on.

"Izašli smo jači"

Napominje da će se braniti suverenitet i struktura naroda kako je dogovoreno prema Dejtonu.

"Izašli smo jači nakon ove sjednice u smislu rada ka evropskoj budućnosti. Imamo teme o kojima moramo razgovarati", dodao je on.

Govoreći o Ustavnom sudu, napomenuo je da se odluke prihvataju kakve god bile te da se ne ide protiv njih.

Na pitanje novinara o "mirnom razdruživanju" koje su najavile vlasti RS-a, Schmidt je rekao da je stav jasan, nije se mijenjao, ali da su se promijenili instrumenti.

"Rekao bih napišite taj dokument, ali ako tu išta stoji što je vezano za razdruživanje ove zemlje što bi utjecalo na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, onda bi se time morali baviti na drugačiji način nego prije 20 godina", rekao je visoki predstavnik te dodao:

"Ostavite taj pristup, pogledajte kako ljudi žive u zemlji i osigurajte dobre uslove. Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Ovo je opasna igra", zaključio je Schmidt.