Poruka političarima
114

Schmidt: Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a desilo se sračunato političko manipuliranje

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku o produženju mandata misije EUFOR Althea koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, te naglasio da očekuje ubrzano formiranje vlasti.

Schmidt je naglasio da je njegov stav da je misija EUFOR Althea i dalje suštinski faktor u osiguranju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

"Sa konačnom potvrdom izbornih rezultata od strane Centralne izborne komisiije, visoki predstavnik sada od svih stranaka u BiH očekuje da ubrzano krene u formiranje vlasti koja će se pozabaviti ključnim izazovima, uključujući i uklanjanje diskriminacije iz izbornog sistema u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te poboljšanje integriteta izbornog procesa", naveo je Schmidt.

Visoki predstavnik se vjerovatno osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, gdje je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, Sven Alakalaj kritikovao njegove odluke o izmjenama Ustava FBiH i nametanju izmjena Izbornog zakona.

"Predizborna kampanja je završena. Vrijeme za sračunato političko manipuliranje - što smo, nažalost, vidjeli i tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a - je završeno. Sada je vrijeme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju: ispunjavanje uslova za integraciju u EU, podsticanje ekonomskog razvoja, ublažavanje posljedica inflacije i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje", rekao je visoki predstavnik.