Odgođeni zbog poplava
33

Schmidt uputio poruku povodom sutrašnjih izbora u četiri općine: Glasajte i oblikujte budućnost zajednice

I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je poruku povodom sutrašnjih izbora u Kreševu, Kiseljaku, Fojnici i Konjicu.
Izbori u ove četiri općine su odgođeni za 20. oktobar zbog nedavnih poplava koje su zahvatile ove dijelove. Odluka o izborima u Jablanici, tačnije datumu održavanja, bit će naknadno objavljena s obzirom na to da još uvijek biračka mjesta nisu uslovna za provođenje izbornog procesa.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je poslao poruku podrške onima koji su pogođeni poplavama.

"U znak sjećanja na žrtve nedavnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini i u znak solidarnosti sa njihovim porodicama, sa preživjelima i onima koji su se suočili s gubicima, želim poručiti da ste uvijek u našim srcima i u našim mislima i da nikada nećete biti zaboravljeni ni ostavljeni", rekao je Schmidt te dodao:

"Kao što znamo, u teškim vremenima za cijelu državu, a posebno za pogođene općine, izbori su kao jedan od najvažnijih demokratskih procesa morali biti organizirani i provedeni. Ove nedjelje, 20. oktobra, građani Fojnice, Kiseljaka, Konjica i Kreševa imat će priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na lokalne izbore".

Njegova poruka je da građani glasaju i pokažu opredjeljenje da oblikuju budućnost zajednice u kojoj žive, putem što bržeg oporavka i razvoja.

Pohvalio je i napore Centralne izborne komisije BiH te njihovo profesionalno postupanje u ovoj situaciji u područjima pogođenim poplavama, čime su omogućili i pomogli građanima da se čuje njihov glas.