Ne propuštati prilike
0

Soreca se sastao sa Borjanom Krišto: Što prije nastaviti reforme i imenovati pregovarače

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Novi šef misije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca danas je održao sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Dobar prvi sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Zahvalio sam joj na zalaganju za reforme koje su omogućile BiH da dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore prošlog marta", naveo je Soreco.

Istakao je da je sada važno ne propustiti nijednu raspoloživu priliku za daljnji napredak na EU putu.

Soreca je pozvao na brzo usvajanje reformi uključujući: Zakon o sudovima, Sveobuhvatanog zakona o VSTV-u, Zakona o zaštiti ličnih podataka i Zakona o graničnoj kontroli.

"BiH također treba imenovati glavnog pregovarača i pregovarački tim, te finalizirati Državni program za usvajanje pravne stečevine EU. Razgovarali smo i o Planu rasta koji je prava prilika za transformaciju ekonomije BiH na bolje i privlačenje investicija", napisao je Soreco.

Također, naglasio je da se BiH mora brzo dogovoriti oko Reformske agende koju bi ako je odobori EU Komisija otkuljčala sredstva iz EU programa.

"EU je jasno stavila do znanja da je proširenje prioritet. Vrata članstva u EU za BiH su otvorena. Da bi krenule naprijed, vlasti BiH, s Vijećem ministara na čelu, moraju ponovno nastojati uskladiti se s kriterijima za pristupanje EU. Misija EU u BiH nastavit će pružati svu potrebnu podršku", zaključio je Soreca.