Nove optužbe
466

SDA: Forto i Konaković su kupovali pokvarene trolejbuse po 10 puta većoj cijeni

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni odbor SDA je pozvao Tužilaštvo KS da procesuira sumnjivu nabavku 14 polovnih trolejbusa, koju je provela Vlada Edina Forte, jer kako navode, niz činjenica navodi na ozbiljne sumnje da se radi o milionskom kriminalu.
"Od samog početka sve je bilo sumnjivo u vezi s ovom nabavkom. Fortina vlada je preko poslušne uprave za trolejbuse, koji su stari 20 godina i koštaju 150 hiljada KM, dala čak 1,4 miliona KM. To znači da su trolejbuse koji realno koštaju po cca. 10 hiljada KM po komadu, Forto i Konaković plaćali oko 100.000 KM po komadu, a da stvar bude gora, sve je rađeno preko sumnjive posredničke firme "GN Company" koja je dotad imala godišnji promet od tek 35 hiljada KM", navodi se u saopćenju.

Dalje ističu da nakon što su mediji prenijeli informacije švicarske firme Bernmobil da su sva vozila neispravna, a da čak njih osam nisu uopće u voznom stanju, očigledno je da je riječ o teškim malverazacijama i novoj kriminalnoj aferi vlade Forte i Konakovića.

"Pozivamo pravosudne organe da ispitaju ovu tešku tendersku malverzaciju, kojom je očigledno nanijeta ogromna finansijska šteta javnom prevozu i budžetu Kantona Sarajevo, te svim građanima", naveli su iz SDA.

Magazin Žurnal je ranije pisao da je GRAS 14 polovnih trolejbusa platio skoro milion i 400 hiljada maraka bez PDV-a, što je otprilike 100.000 maraka po komadu. S druge strane, carinska faktura govori da je vrijednost jednog trolejbusa 11.000 KM.