"HNK prepucavanja"
131

SDA: HDZ vrši zamjenu teza, oni blokiraju rad Skupštine HNK, a ne mi

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Klub SDA u Skupštini HNK oglasio se povodom, kako kažu, netačnih navoda kolega iz Kluba Hrvata, koji su danas na konferenciji za medije optužili SDA i SDP za blokadu rada zakonodavne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz SDA kažu kako su zastupnici Kluba Hrvata u Skupštini HNK današnjim navodima na konferenciji za medije izvršili su klasičnu zamjenu teza, iako su svjesni da u ovom trenutku nije moguće na zakonit način sazvati sjednicu Skupštine.

"Da bi Skupština mogla raditi, mora biti sazvana, a prema Poslovniku o radu Skupštine HNK jedini ovlašteni za sazivanje sjednice je predsjedavajući kojeg u ovom trenutku zbog opstrukcije Tomislava Martinovića nemamo", kazali su.

Dodaju kako je političkim dogovorom SDA i HDZ BiH jasno jefinisano da predsjedavajućeg predlaže Stranka demokratske akcije.

"SDA je predložila Šerifa Špagu, a zamjenik predsjedavajućeg Tomislav Martinović nedavanjem saglasnosti odbija sprovesti u djelo spomenuti politički dogovor, koji će omogućiti funkcionisanje i rad Skupštine. Imenovanjem predsjedavajućeg Skupštine stekli bi se uslovi za sazivanje i zakonit rad Skupštine što Klub SDA u potpunosti podržava", stoji u reagovanju Kluba SDA u Skupštini HNK.

Podsjećamo, Klub Hrvata u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas konferenciju za medije u kojoj je optužio zastupnike SDA i SDP-a za opstrukcije u radu ovog zakonodavnog organa vlasti i nesazivanje sjednica.