Kritike obojici
301

SDA Novi Grad: Šteta i Efendić se hvale izgradnjom IX transverzale, a za kraće vrijeme je napravljen Pelješki most

A. L.
Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo reagovao je povodom jučerašnje rasprave na društvenim mrežama između načelnika ove općine Semira Efendića i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete oko toga ko je zaslužan što se radovi na pravljenju kružnog vijadukta privode kraju.
"Dok se načelnik Novog Grada i kantonalni ministar saobraćaja na društvenim mrežama raspravljaju o tome šta je ko od njih uradio u našoj lokalnoj zajednici, podsjećamo građane naše općine i cjelokupnu javnost da je realizacija projekta izgradnje IX transverzale – koja uključuje i nadvožnjak, odnosno kolski most prema naselju Boljakov Potok planirana i predviđena programom SDA Novi Grad još 2012", kazala su iz SDA.

Kako su naveli, nažalost, realizacija ovog velikog i važnog projekta započela je tek 4. augusta 2016. godine, a završetak radova ove, 2024. godine "tek se nazire."

"Načelnik Efendić i ministar Šteta pokušavaju prisvojiti cijeli projekat i njegovu realizaciju i pripisati ih kao neke lične zasluge zbog kojih bismo ih trebali slaviti, kao da su ga gradili oni lično, a ne institucije u kojima trenutno rade i za to primaju dobre plate", dodali su.

Kako kažu, Šteta i Efendić bi mogli napraviti komparativnu analizu i uporeditzi ovaj projekt sa izgradnjom Pelješkog mosta koji je, kako kažu, daleko kompleksniji i krupniji projekat od IX transverzale.

"Most koji spaja kopno i poluotok Pelješac dug je 2404 metra, 4 puta duži od ovog našeg kojim se hvale ministar i načelnik, a njegova cjelokupna izgradnja trajala je od 23. aprila 2018. do 27. januara 2021., dakle nepune 4 godine. Ovdje bi se umjesto hvalisanja prije mogla primijeniti ona naroda: "Čega se pametan stidi...", naveli su iz SDA Novi Grad.