Žalbe na propuste
229

SDA Novo Sarajevo: Umanjen nam je broj glasova, oštećeni smo za jednog ili dva vijećnika

A. Z.
Žale se na nepravilnosti i najavljuju borbu (Foto: D. S./Klix.ba)
Žale se na nepravilnosti i najavljuju borbu (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Izbornog štaba SDA Novo Sarajevo tvrdi da je nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju utvrđen niz propusta zbog čega ova stranka trpi štetu, na šta ukazuju rezultati ponovno prebrojanih glasova. Posljedica toga je, tvrde, gubitak jednog ili dva vijećnika.

"U ovoj izbornoj sredini na inicijativu CIK-a 17.11.2020. godine pokrenuta je revizija prebrojavanja glasova na 21 biračkom mjestu. Ponovno prebrojavanje je, kako navode iz CIK-a opravdano činjenicom nepoklapanja ulaznih podataka izbornih mjesta sa pripadajućim bazama. Naime, od stotinu i jednog biračkog mjesta koliko ih broji ova izborna baza, ponovni proces prebrojavanja  izvršen je na 21 biralištu s kojih dolaze kontradiktorni rezultati u odnosu na rezultate izborne noći", navodi se u saopćenju SDA Novo Sarajevo.   Ističu da rezultati sa ponovno prebrojanih biračkih mjesta ukazuju na greške u brojanju od 16,79% na štetu SDA.

"Pored gore navedenih nepravilnosti i umanjenju broja glasova uočeno je da je od ukupnog broja nevažećih glasačkih listića čak njih 81,45% sa dominantno SDA rezultatima gdje se nedvosmisleno vidi dopisivanje drugih političkih subjekata", navode iz SDA. 

Izborni štab SDA Novo Sarajevo ističe da neće prejudicirati, no da će zahtijevati temeljitu istragu i pokrenuti zakonima definisane aktivnosti protiv odgovornih učesnika.

"Ovim je SDA Novo Sarajevo na osnovu preliminarnih rezultata oštećena za jednog ili čak dva vijećnika", tvrde iz ove stranke.