Kažu da je prekršio zakon
337

SDA od CIK-a traži postupak protiv kandidata Trojke za načelnika Bugojna

N. Ž.
Edin Mašić (Foto: Facebook)
Edin Mašić (Foto: Facebook)
Stranka demokratske akcije je zatražila od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da pokrene postupak protiv kandidata za načelnika Općine Bugojno Edina Mašića.

Kako tvrde iz SDA, Edin Mašić nije podnio ostavku na poziciju državnog službenika, niti je u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH regulisao svoj status njegovim stavljanjem u stanje mirovanja.

"Umjesto toga, od trenutka potvrđivanja kandidature, tokom predizborne kampanje pa sve do današnjeg dana nije mijenjao svoj radno-pravni status, te je konzumirao sva prava koja mu taj status garantuje.Uzimajući u obzir te činjenice, kandidatu koalicije 'Trojka' za načelnika Općine Bugojno ne može biti dodijeljen mandat, čak i ukoliko ga eventualno osvoji", kažu iz SDA.

Dalje su citirali nalaz Upravne inspekcije, rekavši kako je Mašić "potpisao i ovjerio izjavu kojom potvrđuje da nije državni službenik", te da su zbog toga podnijeli prigovor CIK-u 27. septembra ove godine.

"S obzirom da prigovor još uvijek nije razmatran, tražimo od CIK-a BiH da odmah pokrene postupak, utvrdi sve navedene okolnosti i donese odluku u skladu sa Izbornim zakonom BiH", saopštili su.

Također su naveli da je "članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano je da se državni službenici mogu kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na svoj položaj ili postupe u skladu sa zakonima kojima se reguliše njihov status, te da u suprotnom takvoj osobi neće biti dodijeljen mandat."

Podsjetimo, nakon što su obrađena sva biračka mjesta u Bugojnu, Mašić je osvojio mjesto načelnika ove općine s 6.137 glasova, dok je njegov najveći protukandidat iz SDA, Mirza Idrizović, osvojio 6.083 glasa.

Ipak, kako su istakli iz SDA, još očekuju pobjedu svog kandidata nakon što stignu glasovi birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu ili posredstvom mobilnih timova.