Sutra na Skupštini
232

SDP: Da li Vlada Kantona Sarajevo vraća dug Bilseni Šahman za 18. ruku?

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz SDP-a KS su reagirali na jučerašnju informaciju o tome da je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo nabavila 50.000 zaštitnih maski od firme "Panta Rei", čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini.
Istaknuli su da će Klub zastupnika SDP-a tražiti da se na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo dopuni dnevni red tačkom: ''Informacija Vlade KS i Civilne zaštite KS o kupovini maski od porodične firme zastupnice Bilsene Šahman''.

"Nakon nekoliko skandala i opravdane sumnje u nezakonitosti kada je riječ o javnim nabavkama Vlade Federacije BiH i federalne Civilne zaštite počeli su isplivavati i slučajevi zloupotreba koje je vršila kantonalna vlast u Sarajevu koju predvode SDA, DF, SBB i BOSS. Imajući u vidu da je i ruka Bilsene Šahman bila presudna u rušenju prethodnog saziva Vlade Kantona Sarajevo, postoji opravdana sumnja da je i ova nabavka maski od Bilseninog sina jedan od načina 'vraćanja dugova' za njenu ruku. Ako još uzmemo u obzir da se porodična firma uopšte nije bavila nabavkom medicinske i zaštitne opreme, već proizvodnjom kolača i pružanjem kozmetičkih usluga, sumnja postaje još veća", saopćeno je.

Dalje ističu da je nakon isporuke Domova zdravlja zastupniku BOSS-a Plehi i 50.000 KM porodici Šahman, pitanje za novu vladu hoće li za svaku ruku od njih 18 svakom zastupniku u toku mandata ispuniti slične želje i zahtjeve za lično bogaćenje preko leđa naroda.

"Pozivamo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kao i istražne organe, da se odmah uključe i ispitaju direktni sukob interesa u navedenom slučaju i preduzmu neophodne mjere", navode u SDP-u.