Skupština HNK
96

SDP: HDZ želi apsolutnu dominaciju, a to bi bilo pogubno

Piše: R. D.
Troje zastupnika SDP-a u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Troje zastupnika SDP-a u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona na konferenciji za medije kazao je svoje viđenje trenutne pat pozicije u ovom organu zakonodavne vlasti. Još jednom je ponovljeno kako nema opradavdanje zbog kojeg SDA i HDZ još nisu formirali vlast.

Vesna Saradžić na početku je kazala kako su motiv za današnju konferenciju za medije učestali napadi HDZ-a kako ova stranka opstruiše uspostavu vlasti u HNK. Saradžić i HDZ-ova Zora Dujmović pretendiraju na mjesto dopredsjedavajuće Skupštine koje je još uvijek upražnjeno i jedan je od kamena smutnje trenutnih političkih odnosa.

Vesna Saradžić (Foto: R. D./Klix.ba)
Vesna Saradžić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Optužbe su teške, ali neutemeljene. Uvijek smo se rukovodili Ustavom i zakonima ove zemlje. Prošlo je više od pola godine i postoje svi preduslovi da se vlast formira, međutim ne postoji valjano opravdanje zašto to nije urađeno. Napad je nabolja odbrana. Nas optužuju za neformiranje Kluba Srba i upražnjenu poziciju dopresjedavjućeg Skupštine iz reda Srba, a očito da je to paravan", kazala je Saradžić napominjujući da Srbi u ovom kantonu nisu konstitutivni, najviše zaslugom HDZ-a, da ih nema u Ustavu HNK i pored presude Ustavnog Suda.

Dodala je kako je stvarni cilj HDZ-a ovladavanje mehanizmom koji pozicija dopresjedavajućeg skupštine omogućava. Izborom gospođe Dujmović HDZ bi u rukovodstvu imao dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštine, što bi bilo pogubno za funkcionisanje vlasti.

"HDZ bi onda u svakom momentu mogao neki zakon proglasiti vitalnim nacionalnim interesom i tu bi bio kraj što se tiče demokratskog rada Skupštine. SDP neće učestovati u nečem ovakvom i nama nije cilj doći do fotelju, to su ciljevi HDZ-a", izjavila je Saradžić.

Aner Žuljević izjavio je kako je indikativno da se HDZ sa svojim koalicijski partnerom nije "vidio od 19. marta, a mi se nalazimo praktično u maju".

Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)

"Moraju biti svjesni da su suodgovorni za činjenicu da smo peta najjadnija zemlja na svijetu, da nam 120 hiljada djece zaspe gladno, a da svaki dan jedna porodica napusti ovaj kanton", kazao je i naglasio kako HDZ i SDA imaju 21 ruku u Skupštini te mogu uraditi sve što zamisle.

Naveo je kako se od HDZ-a očekuje da odustane od planova promjene Poslovnika i dodatnog usložnjavanja odnosa. Dodao je kako je očito da iza ovog sukoba SDA i HDZ-a stoji nešto mnogo veće nego što se spominje u javnosti.

Ismet Lulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Ismet Lulić (Foto: R. D./Klix.ba)

Ismet Lulić je podsjetio kako je SDP prije dva mjeseca uputio zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine zbog sigurnosne situacije te da do danas čekaju odgovor na ovaj zahtjev.

"Aktualizira se priča oko rezervnog sastava policije, a kod nas nedostaje 200 policajaca u redovnom sastavu. Imamo informaciju da u Ravnom postoji samo jedan policajac koji radi dvokratno, a nas očekuje novi priliv migranata poosebno na jugu naše zemlje", naveo je Lulić.