Stranački interesi
527

SDP optužio SDA za neusvajanje Reformske agende: Očajni su zbog uspjeha Trojke na EU putu

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) izrazila je oštru reakciju na neusvajanje Reformske agende, ključne za dobijanje 70 miliona eura od Evropske unije, optužujući Stranku demokratske akcije (SDA) za stavljanje stranačkih interesa ispred državnih.

"SDA-ovo skandalozno uskraćivanje podrške Reformskoj agendi kroz kantone u kojim su na vlasti opet dokazuje da su im stranački interesi ispred države. Licemjerno obrazloženje za blokiranje usvajanja agende potvrda je ozlojeđenosti SDA što ova stranka nije bila sposobna za deceniju vladavine učiniti koliko je Trojka uspjela za jednu godinu," izjavili su iz SDP-a.

SDP ističe da je SDA-ova blokada "rezultat očaja zbog uspjeha Trojke u otvaranju pristupnih pregovora sa EU i osiguravanju preko milijarde KM pomoći državi".

"Nismo mogli slutiti da su zbog svog egoizma i očaja spremni učiniti sve da građanima uskrate novac koji ih čeka iz EU fondova," dodali su iz SDP-a.

Podsjećajući na mehanizam koordinacije koji je usvojila SDA, SDP optužuje ovu stranku za razvlašćivanje države u procesu pristupa EU i omogućavanje prava veta kantonima.

"Istinski je zločin protiv države i naroda što sada SDA zloupotrebljava taj isti mehanizam za blokadu pristupa prijeko potrebnim sredstvima za razvoj države i bolji životni standard građana," naglašavaju iz SDP-a.

SDP dalje navodi da je tekst Reformske agende usaglašen sa EU, te da SDA koristi kantonalni veto koji su sami uveli za blokiranje pristupa novcu za jačanje državnih institucija, gradnju putne infrastrukture, modernizaciju škola i podršku privredi.

"Građani moraju znati da SDA paradoksalno se zalažući za državu obezvrijedili njen glas kroz mehanizam koordinacije," dodaju iz SDP-a.

Na kraju, SDP poziva SDA da pokaže stvarnu brigu za životne uslove građana, koji bi bili značajno poboljšani realizacijom projekata finansiranih sredstvima EU.

"U suprotnom, samo će još jednom potvrditi da nisu ništa veći prijatelji države od plejade stranaka iz RS-a, tradicionalnih partnera SDA, od kojih sada navodno 'brane' državu," zaključili su iz SDP-a.