Usaglašeno u Tešnju
548

SDP stavio pečat na priču o Denisu Zvizdiću i kandidaturi za Predsjedništvo BiH

D. Be.
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Na jučer održanom Strateškom planiranju Socijaldemokratske partije BiH pismeno je definisano da ova partija neće dati podršku Denisu Zvizdiću u kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, saznaje Klix.ba.

To je usaglašeno na proširenom savjetovanju SDP-ovih organizacija na svim nivoima vlasti te je konstatovano da bivši visoki funkcioner SDA neće imati podršku SDP-a na Općim izborima naredne godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, SDP planira kandidovati predsjednika Nermina Nikšića nakon što je ranije Denis Bećirović obavijestio kolege da on ne želi ići u utrku za Predsjedništvo BiH.

Kandidature za člana Predsjedništva BiH veliki su izazov za Trojku (SDP, Narod i pravda i Naša stranka) s obzirom na to da je već sada jasno da bi mogli imati različite zahtjeve i stavove po ovom pitanju.

Izvjesno je da Naša stranka neće imati svog kandidata, a iz tabora SDP-a i Naroda i pravde do sada su se mogle čuti različite poruke. I jedni i drugi su nenametljivo poručivali da su spremni ući u tu utrku, ali da će prvo dati šansu ideji zajedničkog kandidata.

Nermin Nikšić (SDP) je nedavno kazao da u opciji za zajedničkog kandidata ta stranka želi pravo prvog izbora.

Na nedavno održanom sastanku lidera Trojke dogovoren je profil kandidata kakav bi bio poželjan svim članovima koalicije:

"Stranački neutralna, ali po integritetu jaka osoba bi donijela pobjedu u utrci za Predsjedništvo", rečeno je.

No, od početka je bilo jasno da će SDP i Naša stranka teško "prevaliti" i dati podršku Zvizdiću s obzirom da je godinama bio udarna igla SDA.