SDA odgovorila
1

SDP tvrdi da većina u vijeću ukida državna obilježja i intoniranje himne u srednjim školama u Žepču

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
SDP Žepče tvrdi da je većina u vijeću jednoglasno usvojila Nacrt odluke o srednjoj školi, u kojoj je predviđeno ukidanje intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola pri početku polugodišta u srednjim školama. S druge strane ipak poručuju da se radi o nacrtu i da će biti amandmana prije usvajanja, ali i himne i obilježja BiH gdje je bilo i do sada.

Iz Općinske organizacije Socijaldemokratske partije navode da su klubovi SDA i HDZ-a u OV Žepče, uz pomoć jedne ruke NiP-a, javno za govornicom saopštili da u ime svojih klubova (SDA i HDZ) podržavaju nacrt sporne odluke (prepisani Zakon o srednjoj školi ZDK), a koja u potpunosti ruši institucije, simbole i svetinje države BiH, jer je "gumicom" izbrisan - uklonjen dio o himni BiH i državnim simbolima.

Kažu da ovo nije prvi koalicioni dogovoreni udar SDA i HDZ-a na državu BiH te da je Žepče dospjelo u žižu javnosti kada je pomenuta koalicija proglasila člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnim u Žepču.

"Nakon toga su usvojili Odluku o finansiranju antidržavne RTV Herceg-Bosne novcem građana, a poslije zabranili i intoniranje himne BiH na konstituirajućim sjednicama OV Žepče, a posljednja odluka je samo nastavak antidržavnog ponašanja Kluba SDA i HDZ-a u OV Žepče", stoji u saopćnju SDP-a Žepče.

SDP-ovci smatraju da pored pomenutog antidržavnog skandala kompletna odluka nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, kojim je predviđeno da se pitanje obrazovanja uređuje na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta, a nikako na nivou opština, kako je predviđeno ovom odlukom.

"Klub SDP-a BiH u OV Žepče zahtijeva da se dogovoreno antidržavno djelovanje koalicije SDA i HDZ-a u Žepču odmah zaustavi te da se Odluka u finalnoj verziji stavi u zakonske okvire i prilagodi važećim obrazovnim zakonima, standardima i normativima i da se obrazovne institucije u potpunosti depolitiziraju, jer u suprotnom, ionako krhak obrazovni sistem u Žepču će doživjeti trajni kolaps", zaključuju u saopćenju OO SDP Žepče.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić (SDA) i ove školske godine svim školama u kantonu uputio je obavijest o zakonskoj obavezi intoniranja himne BiH, časa o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, za osnovne i srednje škole, kao i da se isplaniraju posjete Memorijalnom centru u Potočarima.

Iz Općinske organizacije SDA Žepče su nam kazali da se radi o nacrtu te da su već i prije usvajanja nacrta odlučili da će svoje amandmane predložiti prije usvajanja odluke.

"Ranije je ista odluka bila i za osnovne škole, pa opet na području cijelog kantona u osnovnim školama školska godina počinje himnom BiH. U mnogim školama imate dva nastavna plana pod jednim krovom, gdje neki ne poštuju odluku da školska godina počne intoniranjem himne. Ne možete nikoga natjerati na to pa ni odlukama. Himna i zastava će biti u školama gdje ih je bilo i do sada", kazali su nam iz OO SDA Žepče.