Pripremanje terena
92

SDP Žepče pisao CIK-u: Izbori u ovoj općini su već sada netransparentni

Piše: E. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Općinski odbor Socijaldemokratske partije BiH iz Žepča danas je uputio dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH gdje su tražili smjenu člana Općinske izborne komisije uz obrazloženje da se već sada priprema teren za predstojeće izbore i moguće malverzacije.

U dopisu se navodi kako HDZ BiH u Općini Žepče uz prešutnu saglasnost SDA daleko od očiju javnosti priprema teren koji će im nakon izbora omogućiti da političku snagu i moć iz Žepča konvertuju u ucjenjivačku politiku i paralizu Federacije BiH.

Općinski odbor SDP BiH Žepče je upozorio na netransparentnosti u izbornom procesu i tražio smjenu člana Općinske izborne komisije Dragana Galića.

"Neko mora preuzeti odgovornost za vanzakonska imenovanja članova Općinske izborne komisije Žepče, nedopustivo je i u direktnoj suprotnosti sa izbornim zakonom BiH to što Galić, kao predsjednik HDZ-a mladeži i član Općinskog odbora HDZ BiH Žepče obnaša funkciju člana OIK-a", poručili su iz SDP-a Žepče te dodali:

"Smatramo da je gospodin Galić, kao istaknuti funkcioner HDZ-a u Žepču već sada učinio izborni proces u Žepču netransparentnim, a što se najbolje manifestuje na rasporedu članova biračkih odbora, neproporcionalnom odabiru predsjednika biračkih mjesta, kao i na etničkoj raspodjeli članova mobilnih timova".

Općinski odbor SDP BiH Žepče na kraju je upozorio i pozvao stanovnike Žepča na maksimalnu političku inkluziju, oprez i svakodnevno praćenje izbornog procesa u Općini Žepče, kako bi na vrijeme osujetili skrivene namjere HDZ-a i zajedno, nakon oktobra 2018. spriječili paralizu FBiH i BiH.