Predstavili projekte
185

SDP želi ukinuti administraciju Grada Sarajeva, a javna preduzeća objediniti u holding

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Politički direktor SDP-a Damir Mašić i generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić održali su danas na parkingu prekoputa sarajevske Vijećnice konferenciju za medije naslovljenu "Sarajevo - jedan grad, jedan kanton" i "Sarajevo Holding - jedno preduzeće za pružanje svih komunalnih usluga građanima".

Mašić je pojasnio da je ideja SDP-a da se potpuno ukine administracija Grada Sarajeva te da se objedini u okviru administracije Kantona Sarajevo.

"Sabijanje Sarajeva na četiri općine sputava razvoj grada i nemoguće je da se razvija u mjeri u kojoj treba, kao što to naprimjer čine gradovi poput Beča, Berlina ili Zagreba. Aktuelna gradska administracija je neracionalna. Biranje gradonačelnika i vijećnika je potpuno sumnjivo i netransparentno, što je pokazao i izbor posljednjeg gradonačelnika", kazao je Mašić.

On je kazao da bi, prema ovoj ideji SDP-a, Kanton Sarajevo sa devet općina preuzeo i ingerencije grada, napravile bi se dodatne uštede i stvorila efikasnija administracija.

Čengić je govorio o projektu "Sarajevo Holding".

"Želimo ukinuti postojeća komunalna preduzeća i napraviti jedan holding. Zagrebački ili ljubljanski holding su primjeri. Želimo to isto napravitii u Sarajevu da građani plaćaju sve usluge na jednom mjestu", rekao je Čengić.