Slijede novi protesti?
186

Sedam sindikata u Sarajevu traži veću platu i isplatu jednokratne pomoći

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije sedam sindikata na kojoj su upućena dva zahtjeva Vladi KS, odnosno povećanje plate i isplata jednokratne pomoći iz Uredbe Vlade FBiH.

Ranije je ovih sedam sindikata dostavilo Vladi KS zahtjev za početkom socijalnog dijaloga za povećanje plata od početka 2025. godine.

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo Saudin Sivro pozvao je Vladu KS da sjedne za stol sa predstavnicima sindikata i započne socijalni dijalog.

"Vrijeme je da se pregovara za osnovicu za narednu godinu, to vrijedi za 16.500 radnika. Nismo sigurni u tačan podatak zaposlenih, jer Vlad KS na svakoj sjednici zapošljava nove radnike, uhljebljuje, a postojeći radnici su nezadovoljni", kaže Sivro.

Dodaje da ovih sedam sindikata zastupa ukupno 25.000 radnika, računajući one koji primaju platu iz budžeta KS i one koji platu primaju iz Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Naša osnovna dva zahtjeva jesu povećanje plate, ne samo za radnike koji platu primaju putem budžeta, nego i za one koji rade u zdravstvu i komunalnoj privredi. To je prva i osnovna stvar koja nas je okupila. Druga stvar je naš napor da uđemo u pregovore s Vladom KS da se isplati jednokratna pomoć za sve radnike u KS u istom iznosu. Odnos Vlade KS ćemo nagraditi u nedjelju kada izađemo na birališta, šaljemo jasnu poruku da će se to desiti", ističe Sivro.

Prisutnima se obratio i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS Elvis Zornić.

"Mi smo se pojedinačno, svaki od sedam sindikata, obraćali Vladi KS po pitanju jednokratne pomoći. Vlada KS do danas nije ništa odgovorila i smatramo da je to neprihvatljivo za svaki dijalog. Za nas kao radnike je neprihvatljivo da ne želimo da sa pojedincima Vlade KS razgovaramo putem medija nego za stolom", rekao je.

Podsjetio je da rastu cijene energenata zbog čega će sve ono što je dogovoreno kolektivnim ugovorom biti anulirano.

"Osnovica treba da iznosi 425 KM, to je iznos koji je trenutno na federalnom nivou", naveo je.

Istaknuto je da još nije donesena odluka o štrajku, ali ističu da su u opticaju sve opcije poput štrajka, protesta, ali i postavljanja šatorskog naselja ispred zgrade Vlade KS.