Pod budnim okom javnosti
5

Sektor obrazovanja je "najvruća stolica" u Vladi Kantona Sarajevo: Rijetki su završavali mandat

S. H.
Zgrada Vlade KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Vlade KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sektor obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo je "najvruća stolica" pokazala je praksa u posljednjih deset godina. Od izbora 2010. pa do danas samo je ministar Elvir Kazazović završio mandat, ostali su podnosili ostavke.

Pored premijerske funkcije, pozicija ministra obrazovanja i nauke u Vladi KS je najnezahvalnija. Obrazovanje, odluke, uredbe, zakoni i propisi iz te oblasti su nešto što naročito drži pažnju javnosti pa se ministarske odluke o tome posebno seciraju i tumače.

Zineta Bogunić je dužnost ministrice obrazovanja i nauke obnašala od kraja 2018. do prošle sedmice. Duže nije "izdržala". Podnijela je ostavku poručivši da taj posao više nije mogla obavljati u skladu s položenom zakletvom te da je čast i dostojanstvo obavezuju da se povuče.

Opće je poznato da je kap koja je prelila čašu i koja je značila ostavku Zakon o visokom obrazovanju, odnosno njegovo autentično tumačenje. Konkretno, sporno je nekoliko članova zakona, a najveći spor je bio u vezi s imenovanjem dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuge.

A pozicija ministra obrazovanja u Vladi KS postala je užarena i pod naročitom pažnjom javnosti još 2010. godine, kada je tadašnji ministar Emir Suljagić donio odluku da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena učenika. To je izazvalo burne reakcije javnosti, a u slučaj se uključio i tadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Suljagić ipak nije želio povući odluku pa je tadašnjem premijeru Fikretu Musiću podnio ostavku.

Zamijenio ga je Fahrudin Oručević koji je funkciju obavljao nešto duže od godinu, bez značajnijih odluka i poteza.

Veliku reformu u spomenutom ministarstvu najavio je Damir Marjanović koji je imenovan za ministra u rekonstruisanoj vladi krajem 2012. godine.

Ipak, u proljeće 2013. godine podnio je neopozivu ostavku iz, kako je kazao, moralnih i radnoetičkih principa nakon velikih protesta prosvjetnih radnika.

Bivši ministar Elvir Kazazović jedini je u tom periodu priveo mandat kraju (2014. - 2018.), iako je i njegov rad prolazio kroz brojne turbulencije i odluke koje su privlačile pažnju.

Još uvijek nije poznato ko će naslijediti Bogunić, osim što se zna da mora biti žensko zbog spolne ravnopravnosti.

Ko god bude imenovan očekuju ga teške odluke i zahtjevan posao. Visoko obrazovanje, imenovanje naziva predmeta maternjeg jezika, preškolski odgoj, obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, rad Prosjvetno-pedagoškog zavoda, odnosno osnivanje instituta za preduniverzitetsko obrazovanje samo su neka od važnih pitanja koja čekaju rješavanje.