Klix Studio
47

Šemsudin Mehmedović: Treba nam radikalan zaokret, inače ćemo se ugasiti kao država

N. Ž.
Gost današnjeg Klix Studija bio je predsjednik stranke Naprijed i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Na samom početku razgovora, Mehmedović je govorio o krivičnim prijavama koje je podnio zbog, kako ga on opisuje, nepoštene raspodjele novca od prikupljenih poreza za entitete u Bosni i Hercegovini.

"Ministar finansija BiH, zajedno s entitetskim ministrima finansija, i Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje prave političke dilove na štetu Federacije BiH. Ja sam sa svojim timom ustanovio da je FBiH za godinu dana oštećena za 370 miliona KM. Koliko je to precizno i tačno, neka Tužilaštvo angažira koga želi, neke eksperte, i neka se to utvrdi", smatra Mehmedović.

Dalje smatra kako se koristi koeficijent od prije više od godinu dana za raspodjelu sredstava, te da već četiri kvartala nije promijenjen. Ističe da je to protivzakonito, te da se mora mijenjati prema novim statističkim parametrima. Mehmedović je podsjetio i na slučaj tužbe Republike Srpske protiv FBiH prije nekoliko godina zbog raspodjele novca od prikupljenih poreza, te da vlasti u većem entitetu trebaju uraditi isto.

Mehmedović je komentarisao i politiku susjednih država, rekavši kako je zabrinut za budućnost BiH u kontekstu njihovog odnosa prema našoj zemlji. Rekao je da "sve što nije u skladu sa sporazumom iz Karađorđeva" ne može proći kroz institucije BiH.

"To je poražavajuće za budućnost Bosne i Hercegovine. Mi nemamo mehanizme sa ovakvim Ustavom da se odupremo takvih politika naših susjeda. Jedni su agresivniji, drugi su malo mudriji, pa koriste i zloupotrebljavaju članstvo u EU i NATO-u, ali u konačnici šteta je za državu BiH", kaže Mehmedović.

Komentišući presudu "Kovačević", Mehmedović ističe da je to dokaz kakvu vanjsku politiku Hrvatska vodi prema BiH, govoreći kako su uspjeli izlobirati i visokog predstavnika Christiana Schmidta da se bori protiv ove presude, koja preferira BiH kao građansku državu. Napominje i da BiH "ne može ući u EU s ovakvim Ustavom", te ponovio komentar da Schmidt u Strazbur ide da minira EU put Bosne i Hercegovine.

"Njegove namjere nisu iskrene u ovom slučaju", dodao je predsjednik stranke Naprijed.

Komentarišući Plan rasta, odnosno činjenicu da BiH nije poslala Reformsku agendu u Brisel, Mehmedović je istakao da je i prije kritikovao Mehanizam koordinacije. Također je kritikovao premijere iz SDA, koji nisu dali saglasnost za slanje dokumenta u julu. Mehmedović je stava da su oni trebali javno iznijeti projekte koje su predložili, a koji su odbijeni.

"Možete vi kritikovati da nešto ne valja, ali ako niste učestvovali, ako niste predlagali, onda ne možete tražiti od drugih da podrže. Postoji i njihova odgovornost u svemu tome, i to ima političku dimenziju", kaže Mehmedović, te dodaje da će se vlasti definitivno dogovoriti zbog velikog iznosa novca koji je u pitanju.

Mehmedović je, odgovarajući na pitanje o tome ko je više izdao državu, Trojka ili SDA, rekao kako će se o toj temi govoriti za dvije godine, pred Opće izbore u BiH.

"Ovakvo stanje je neodrživo. Mi moramo napraviti radikalan zaokret, inače ćemo se ugasiti kao država i kao narod. Naši susjedi imaju kontrolne mehanizme da usporavaju razvoj Bosne i Hercegovine i mi ovakvo stanje ne možemo dopustiti dalje. Moramo napraviti radikalne promjene", istakao je.

O lokalnim izborima 2024. godine u BiH, gdje Mehmedović prvi put izlazi sa strankom Naprijed koju je osnovao, istakao je da su kampanju finansirali od vlastitih sredstava. Kaže i da je cilj imati "zdrave ekipe" u 25 općina gdje izlaze na izbore. O načelničkim mjestima, Mehmedović kaže da se nada da će osvojiti dvije od ukupno osam mjesta gdje imaju kandidate.

Posebno je komentarisao slučaj u Općini Novo Sarajevo, gdje je kandidat ove stranke Nedžad Koldžo, bivši načelnik ove općine.

"On je ozbiljan kandidat. Da li će građani u njemu prepoznati nastavak izgradnje koju je on vodio u dva mandata, to ćemo vidjeti. Ja sam ipak optimista, obzirom da njegovi protukandidati nisu toliko snažni i ubjedljivi da su oni ta promjena", kaže Mehmedović.

Cijeli intervju Šemsudina Mehmedovića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.