Jesen pred vratima
117

Septembarsko jutro nalik novembarskom: Temperature ispod 10 stepeni, najhladnija Bjelašnica i Kupres

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Bosnu i Hercegovinu stiglo je najavljena promjena vremenskih prilika, a nakon što je na planinama padao snijeg, širom zemlje kiša, osvanulo je veoma hladno i oblačno jutro.

Temperature ovog jutra izrazito su drugačije od toga kakve su bile prethodnih dana i kakav je septembar bio prethodne godine. Međutim, ništa protivno onome kako su meteorolozi i najavili i na šta su nas upozorili.

Tako ovog jutra temperature ne prelaze deset stepeni osim na krajnjem jugu naše zemlje i to u Mostaru, Trebinju i Neumu gdje je 13 stepeni, odnosno u Stocu gdje je izmjereno 12 stepeni.

U Bihaću je osam stepeni, u Banjoj Luci devet, Bugojnu svega šest kao i u Jajcu, Kladnju i Konjicu. U Goraždu je sedam stepeni, kao i u Sarajevu i Zenici.

Prema mjernim stanicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najhladnije je jutros na Bjelašnici sa četiri stepena te na Kupresu gdje je izmjereno svega dva stepena Celzijusa.

Za danas je, kako dan bude tekao, najavljeno pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana prolazno razvedravanje. U jutarnjim satima kiša se očekuje širom zemlje, a na planinama snijeg. U ostatku dana u Bosni povremena i slaba kiša.Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od pet do 11, na jugu do 14, a dnevna u Bosni od osam do 14, a u Hercegovini od 16 do 22 stepena.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura oko pet, a najviša dnevna oko devet. Slične vremenske prilike očekuju se i u nedjelju.

Meteorolozi za ponedjeljak najavljuju djelimičnu stabilizacija vremena što uslovljava nešto povoljniju opću sliku, izraženije na jugu.

Nakon hladnijih jutarnjih sati, kada je poželjno biti oprezniji, prikladno se odjenuti i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, danju će nastupiti blago zatopljenje, što će, uz manje padavina, povoljno djelovati na osjetljive osobe te dovesti do umanjenja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Večer prohladna, stoga je u ovom periodu, također preporučljivo reducirati boravak na otvorenom, preporuka je FHMZ-a.