Ne misle da su odgovorni
40

Sindikat sarajevskog GRAS-a odgovorio vladi: Prvi smo ukazali na moguće nezakonitosti u firmi

B. R.
Radnici GRAS-a pozvali na odgovornost Vlade KS-a i uprave preduzeća (Foto: N. G./Klix.ba)
Radnici GRAS-a pozvali na odgovornost Vlade KS-a i uprave preduzeća (Foto: N. G./Klix.ba)
Iz sindikata sarajevskog preduzeća GRAS su poručili da oni godinama upozoravaju na moguće nezakonitosti u ovoj firmi. Tvrde da vlasnik tj. Kanton Sarajevo i uprava preduzeće nisu ispoštovali obaveze. Smatraju da oni imaju rješenja za probleme u preduzeću.
Oglasili su se nakon što je kantonalna vlast jučer najavila podnošenje prijava zbog navodnih nezakonitosti.

Istakli su da su i ovogodišnji Dan nezavisnosti, kao i mnoge druge praznike i blagdane dočekali bez plate.

Napomenuli su da još niko nije odgovarao zbog navodnih nezakonitosti.

"Pomenut ćemo nekoliko činjenica. Upravo su radnici GRAS-a ti koji su prvi ukazali na moguće nezakonite radnje u preduzeću i to prije 15 godina. Koliko znamo i pored pokušaja da se nešto kao istraži, niko nikada nije odgovarao. Upravo su radnici GRAS-a ti koji su štrajkovima, protestima i pregovorima pokušali uozbiljiti vlasnika kako bi shvatio da je politika koju provodi u GRAS-u pogrešna i da će GRAS doći u stanje u kakvom je sad i sve uzalud", naveli su.

U sindikatu tvrde da su uposlenici radili osam godina na crno - bez prava na liječenje i bez uplaćenog penzionog. Mišljenja da su se upravo oni najviše žrtvovali da preduzeće opstane.

"Upravo su radnici GRAS-a ti koji nikada ne znaju kada će dobiti platu. Upravo su radnici GRAS-a ti koji su od svojih primanja kupovali vozila kako bi naši korisnici imali bolju uslugu, a u velikoj mjeri od svojih primanja i dalje kupuju sitne dijelove za naša vozila. Upravo su radnici GRAS-a ti koji su pristali na smanjenje plate od 15 posto u cilju stabilizacije preduzeća, čekajući da vlada i uprava ispune ostale tačke iz silnih sporazuma koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Upravo su radnici GRAS-a ti koji rade u uslovima koji liče na 19. vijek, imajući u vidu starost vozila, alata, HTZ opreme, zaštite na radu i stanje hala u kojima radimo", naglasili su.

Poručili su da preuzimaju odgovornost ako nešto nisu uradili, ali su pozvali i na odgovornost Vlade Kantona Sarajevo i uprave firme.

"Upravo su radnici GRAS-a ti koji imaju manju platu od svih prosjeka, a rade poslove daleko iznad prosjeka po složenosti i težini. I na kraju zaključak, opet radnici GRAS-a krivi i moraju jedino oni ispašati. Opet se spominje da GRAS nije nešto ispoštovao. Ako su radnici nešto potpisali, a nisu ispoštovali, onda prihvatamo odgovornost. Ali, mislimo da nismo ništa potpisali što nismo ispoštovali, za razliku od vlasnika i uprave firme", potcrtali su u sindikatu.

Smatraju da imaju rješenje za probleme.

"Predlagali smo niz rješenja koji bi vodili ka stabilizaciji preduzeća i podržat ćemo svako koje je razumno i koje će dovesti firmu u bolju situaciju, ali ne možemo se oteti utisku da se opet plasira priča da su jedini krivci radnici jer ih ima 500 viška (zanimljivo uvijek 500) i naplaćuju tužbe. GRAS je dužan više od 150 miliona KM i bez tužbi. GRAS nema vozni park i bez tužbi. I na kraju, dajte nam platu i jednom javno recite kakav GRAS i u kojem obliku i obimu želite, te poslušajte riječ radnika i sigurni smo da će se rješenje naći. Znajte da od vas to očekuju i radnici i naši korisnici", uvjeravaju.

U sindikatu su istakli da radnici već 15 godina naglašavaju da su subvencije i tarifni sistem u najvećoj mjeri krivac za stanje u GRAS-u, a što je i potvrđeno tužbom teškom 300 miliona KM za šest godina, te i u izvještaju konsultantske agencije PricewaterhouseCoopers.