Intenzivno raketiranje
28

Sinoćnji izraelski napad na Bejrut imao je jednu metu: Ko je Hashem Safieddine, nasljednik ubijenog Nasrallaha

M. G.
Hashem Safieddine (u krugu) (Foto: EPA-EFE)
Hashem Safieddine (u krugu) (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ratni avioni izveli su intenzivne zračne napade oko ponoći u četvrtak, pokušavajući ciljati Hashema Safieddinea, rođaka i pretpostavljenog nasljednika ubijenog lidera Hezbollaha, Hassana Nasrallaha.

Ovaj napad je bio jedan od najtežih u tom području od kako je Izrael ubio Nasrallaha. Međutim, nije potvrđeno da li je Safieddine, koji je navodno prisustvovao sastanku visokih zvaničnika Hezbollaha, poginuo u napadima, izjavili su zvaničnici koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti situacije.

Rođen početkom 1960-ih u južnom Libanu, Safieddine je bio jedan od prvih članova Hezbollaha, kojem se pridružio ubrzo nakon osnivanja te šiitske muslimanske organizacije tokom građanskog rata u Libanu 1980-ih godina, uz iransku podršku. Brzo se uspinjao u hijerarhiji organizacije zajedno s Nasrallahom, služeći kao politički, duhovni i kulturni lider, te je jedno vrijeme predvodio vojne aktivnosti Hezbollaha.

Kao i Nasrallah, Safieddine se često pojavljuje s crnim turbanom, što ga označava kao poštovanog šiitskog klerika koji svoje porijeklo može pratiti do poslanika Muhammeda.

Biografski podaci iz različitih medijskih izvora na Bliskom istoku i u Turskoj prikazuju njegov brz uspon u redovima Hezbollaha. Godine 1995. unaprijeđen je u najviše vijeće organizacije, Savjetodavnu skupštinu, a ubrzo nakon toga imenovan je za šefa Džihadskog vijeća, koje kontrolira vojne aktivnosti Hezbollaha. Tri godine kasnije, 1998., izabran je za vođu Izvršnog vijeća Hezbollaha, poziciju koju je Nasrallah također dva puta obnašao, uključujući prije imenovanja za generalnog sekretara Hezbollaha 1992. godine.

Safieddine je, poput Nasrallaha, studirao u Iranu. Tokom studija u svetom iranskom gradu Qomu, uspostavio je jake veze s Teheranom, a zatim se vratio u Liban kako bi radio za Hezbollah.

Te veze su bile i lične prirode. Bio je blizak prijatelj s generalom Qassimom Suleimanijem, iranskim komandantom Quds snaga Islamske revolucionarne garde, kojeg su SAD ubile u zračnom napadu u Bagdadu 2020. godine.

Iste godine, Safieddineov sin Reza Hashem Safieddine oženio je Suleimanijevu kćerku Zeinab Suleimani, na svadbi koja je privukla veliku pažnju javnosti. Ovaj brak su neki analitičari i kritičari smatrali simbolom snažnog utjecaja Irana na Hezbollah. Ministarstvo financija SAD-a opisalo je Safieddineovog brata Abdallaha Safieddinea kao predstavnika Hezbollaha u Iranu.

Hashem Safieddine proglašen je teroristom od strane SAD-a i Saudijske Arabije u maju 2017. zbog svoje vodeće uloge u Hezbollahu. Američki State Department ga je tada nazvao "višim liderom" Izvršnog vijeća Hezbollaha, koje nadgleda političke, organizacione, društvene i obrazovne aktivnosti te grupe. Safieddine je, prema američkim vlastima, predstavljao ozbiljnu prijetnju za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD-a.

Sjedinjene Američke Države su proglasile Hezbollah terorističkom organizacijom 1997. godine, a optužuju grupu za brojne napade koji su ubili stotine Amerikanaca, uključujući samoubilačke napade kamionima bombama na američku ambasadu i kasarne marinaca u Bejrutu 1983. godine, te na ambasadni aneks 1984. godine, kao i otmicu aviona TWA 847 iz 1985. godine.