Najnoviji podaci iz CIK-a
33

Situacija u Mostaru je sada jasna: HDZ dobio 15 mandata, otvoren put za izbor gradonačelnika

N. Ž.
Ovako bi trebalo izgledati Gradsko vijeće Grada Mostara (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Ovako bi trebalo izgledati Gradsko vijeće Grada Mostara (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Pored općina koje čine Kanton Sarajevo, te gradskih izbora u Zenici, Tuzli i Banja Luci, najinteresantnija situacija nakon Lokalnih izbora, koji su održani 6. oktobra, sigurno je u Mostaru.

Nekada poznat kao "grad-slučaj", ovogodišnji izbori u Mostaru su održani po drugi put po sistemu dogovorenom po "Mostarskom sporazumu" iz 2020. godine.

Naravno, pratiti izbore u Mostaru nije jednostavno. Grad je, po izbornim pravilima iz ovog sporazuma, podijeljen na šest izbornih jedinica uz dodatnu gdje se skupljaju glasovi iz cijelog grada.

Centralna izborna komisija je objavila preliminarne rezultate i prema posljednjem ažuriranju, u četiri izborne jedinice su prebrojani svi glasovi, dok su u dvije prebrojani glasovi iz 96 posto biračkih mjesta. U izbornoj jedinici 2, prebrojani su glasovi sa 84,85 posto biračkih mjesta, ali je situacija takva da će se teško promijeniti situacija.

Važno je istaći da se još uvijek čekaju rezultat glasanja poštom i mobilnih timova, ali riječ je o previše malom broju glasova da bi napravili značajniju razliku.

Prije nego što uđemo u brojeve, vrijedi reći da Gradsko vijeće Grada Mostara čini 35 vijećnika. Gradska lista daje 13 mandata, dok se 22 vijećnika bira iz šest izbornih jedinica.

U izbornoj jedinici cijelog grada, prebrojano je 96 posto glasova. Sada se sa sigurnošću može reći da će HDZ imati šest mandata, dok će drugoplasirana Koalicija za Mostar, okupljena oko SDA), osvojiti tri mandata iz cijelog grada.

Koalicija Grade Moj, okupljena oko DF-a, osvojit će dva mandata, dok će po jedan osvojiti Trojka i Hrvatska republikanska stranka. Ovdje je interesantno spomenuti da, iako je prešla cenzus, stranka HDZ 1990 neće imati mandat.

Što se tiče izborne jedinice 1, situacija je jasna. Oba mandata ide u ruke Koalicije za Mostar, a slično stanje je u izbornoj jedinici 3, iz koje će također dva mandata ići Koaliciji za Mostar. U obje izborne jedinice prebrojani su svi glasovi.

Najmanji procenat glasova prebrojan je u jedinici 2, ali će se teško promijeniti stanje. Nakon 84,85 posto obrađenih biračkih mjesta, tri mandata idu Koaliciji za Mostar, dok će po mandat "odnijeti" koalicije Trojka i Grade moj.

U izbornoj jedinici 4, mandate su podijelili HDZ i Hrvatska lista za jug, po jedan, dok je u petoj dominantnu pobjedu odnio HDZ i to će im donijeti pet mandata. Po jedan su osvojili HRS i HDZ 1990, s tim da bi "devedesetka" mogla izgubiti ovaj mandat zbog nacionalne strukture Gradskog vijeća, odnosno činjenice da na listi nisu imali dovoljno osoba koje predstavljaju druge konstitutivne narode u BiH.

Za kraj, u izbornoj jedinici 6, nakon 96 posto prebrojanih glasova, HDZ može računati na tri mandata, dok još jedan ide u ruke HRS-u.

Što se tiče Gradskog vijeća Grada Mostara, u daleko najboljoj poziciji nalazi se HDZ, koji kontroliše 15 ruku. Nakon njih idu Koalicija za Mostar s 10 mandata, dok su ostale mandate podijelili Grade moj (3), HRS (3), Trojka (2), HDZ 1990 (1) i Hrvatska lista za jug (1).

Dakle, situacija je i više nego jasna. HDZ će, ako dobije podršku HRS-a, imati 18 ruku koje su potrebne da iz njihovih redova bude izabran naredni gradonačelnik Mostara. Najvjerovatnije će to ponovo biti Mario Kordić, koji je 2020. godine postao prvi gradonačelnik ovog grada izabran po novim izbornim pravilima.

S druge strane, čak i ako bi prešli preko svojih političkih razlika, stranke sa sjedištem u Sarajevu imaju 15 mandata, tri manje od potrebnog broja za izbor novog gradonačelnika.