Odlazeći rektor
0

Škrijelj o poništenju izbora za rektora: Inspektori nam nemaju pravo naređivati

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Odlazeći rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj objasnio je kakve će korake Univerzitet preuzeti u smislu naređenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se poništi konkurs kojim je izabran novi rektor UNSA.
Kako je kazao, kroz komunikaciju sa zvaničnima kantona Univerzitet je izrazio nezadovoljstvo postupanjem inspekcije i prije i poslije konkursa.

Najavio je i da će biti uložena žalba.

"Službeni rok za žalbu je osam dana, mi ćemo je uložiti. Mi smo se odlučili da imamo i drugi put. To je zvanični akt koji ćemo danas uputiti Vladi Kantona Sarajevo, Skupštini i resornom ministarstvu kojim ćemo zahtijevati da osnivač spriječi svaki dalji nasrtaj na autnomiju univerziteta", kazao je.

Univerzitet, kako kaže, smatra da mu inspektor ili inspektorica nemaju pravo naređivati šta da radi.

"Najviše tijelo na Univerzitetzu je Senat i njemu niko ne može naređivati. To je naš razlog pa smo se pobunili kao Univerzitet. Jučer je nakon pres konferencije došlo rješenje kojim inspekcijama zahtijeva od Univerziteta da promijenimo poslovnik o radu Senata Univerziteta. To su takva prekoračenja ovlaštenja da mi ne možemo drugačije nego zahtijevati potpunu zaštitu univerziteta od strane osnivača. Mi tu ne vidimo ništa sporno", kazao je.