Radovi pri kraju
9

Skupština HNK se vraća u obnovljenu zgradu u Mostaru do juna ove godine

G. Š.
Skupština Hercegovačko -neretvanskog kantona koja zbog rekonstrukcije zgrade mjesecima svoje sjednice održava gostujući u prostorijama drugih institucija u Mostaru, do juna će se vratiti u svoju obnovljenu zgradu, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago nam kaže da s obzirom na vremenske uslove očekuje do kraja marta okončanje građevinskih radova koji su dogovoreni.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Radovi na zgradi Skupštine HNK počeli su krajem septembra prošle godine i obuhvataju dogradnju u jednom djelu objekta na dvije etaže i rekonstrukciju postojećeg, kako bi zgrada bila što funkcionalnija za rad ovog zakonodavnog tijela.

Građevinski radovi završavaju do kraja marta (Foto: G. Š./Klix.ba)
Građevinski radovi završavaju do kraja marta (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Najveći dio poslova je završen. Ostala je još vanjska fasada na novom djelu objekta", kaže Špago. Nakon toga preostaje unutrašnje opremanje objekta što prethodno mora proći tendersku proceduru.

"Očekujemo da do polovine ove godine zgrada Skupštine HNK budu u funkciji u smislu održavanja sjednica Skupštine", kaže Špago za Klix.ba.

Povratak Skupštine u svoju zgradu do polovine godine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Povratak Skupštine u svoju zgradu do polovine godine (Foto: G. Š./Klix.ba)

Radove izvodi firma "Izgradnja Tojaga" po Glavnom projektu PB "Stari Grad" d.o.o. Mostar, a za rekonstrukciju i održavanje zgrade te nabavu opreme Skupštine, iz Budžeta je Vlada HNK na sjednici održanoj 3. marta 2021. izdvojila 850.000 KM.

Podsjetimo da je rekonstrukcija zgrade ovog zakonodavnog tijela počela krajem septembra prošle godine, jer prostorije u kojima se održavala sjednica nisu bile uslovne za rad Skupštine.

Dograđeni dio zgrade (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dograđeni dio zgrade (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zgrada u novom ruhu će imati salu za sjednice sa trostruko većim kapacitetom od ranijeg, a uz to će biti urađene prostorije za predstavnike klubova svih naroda.

Uz suvremeno opremanje neće biti zapreka ni da se konačno sjednice Skupštine HNK prenositi javno, za što postoji inicijativa godina.

Tokom radova na zgradi, Skupština HNK je sjednice održavala u Gradskoj vijećnici Mostara dok se nije uspostavila gradska vlast, a nakon toga u Centru za kulturu Mostar.

Zgrada ovog zakonodavnog tijela smještena na križanju ulica Alekse Šantića i Jakova Baruha Španca je veoma važna kako za funkcioniranje ovog zakonodavnog tijela tako i za samu urbanističku sliku grada na Neretvi, jer je u centralnoj zoni grada.

Zgrada Skupštine HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zgrada Skupštine HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)

Valja napomenuti da je u neposrednoj blizini ove zgrade Španski trg ali i veliki broj ruševnih objekta zaostalih od rata, čije uklanjanje se uskoro očekuje od nove vlasti koju su Mostarci i Mostarke izabrali nakon 12 godina neodržavanja izbora.

Prema najavama nove vlasti Mostar bi uskoro mogao dobiti sliku pravog urbanog grada kao što i zaslužuje, jer podsjetimo da je grad na Neretvi u bivšoj Jugoslaviji slovio za jedan od najljepših gradova, o čemu građani i danas sa sjetom i ponosom govore