Ususret Povorci ponosa
121

Sloboda okupljanja u BiH: Situacija u Sarajevu mnogo bolja u odnosu na druge sredine

I. S.
Konferencija "Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti" (Foto: D. S./Klix.ba)
Konferencija "Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti" (Foto: D. S./Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji "Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti" istaknuta je važnost nezavisnosti policijskih agencija i postojanja zakona koji bi građanima omogućili slobodu mirnih okupljanja.

Predstavnik Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini Uglješa Vuković smatra da je veoma važno da policijske agencije shvate svoj zadatak i da one budu te koje će održavati javni red i mir. Ne trebaju onemogućavati građanima uživanje ovog osnovnog ljudskog prava.

"U različitim dijelovima Bosne i Hercegovine se dešavaju različite stvari. Situacija u Sarajevu čini se dosta boljom, manjinske i aktivističke zajednice primjećuju da je saradnja s policijom mnogo bolja. Pravo na slobodu okupljanja u velikoj mjeri zavisi od toga koliko su policijske agencije nezavisne od političkih utjecaja", rekao je.

Predstavnik Sarajevskog otvorenog centra Darko Pandurević kazao je kako je Bh. povorka ponosa primjer koji govori o tome koliko je značajna sloboda mirnih okupljanja. Također, smatra kako ona ukazuje na izazove s kojima se suočavaju organizatori. Među njima su pretjerani sigurnosni i finansijski zahtjevi koji se moraju ispoštovati.

"Pozdravljam odluku lokalnih i kantonalnih institucija koje su uvidjele da obavezu finansiranja ovakvog događaja ne bi trebali snositi organizatori. Međutim, ovo je kratkoročno rješenje. Potreban je bolji zakonski okvir koji će ovo pitanje regulisati na način da ne zavisi od političke volje pojedinaca", naveo je.

Zaključio je kako se treba uspostaviti ujednačena, brža i efikasnija praksa nadležnih institucija i kako se radi o nekoliko stvari koje moraju biti u skladu s međunarodnim standardima. Smatra kako je potrebno malo političke volje i rada kako bi se to ostvarilo.

Konferenciju je organizovao Sarajevski otvoreni centar (SOC).