Mnoštvo mogućnosti
50

Slučaj "Galić" i dalje pun nepoznanica: Da li ima pravo na otpremninu i može li tužiti BiH?

N. Ž.
Bjegunac Zoran Galić možda ipak dobije otpremninu (Foto: F. K./Klix.ba)
Bjegunac Zoran Galić možda ipak dobije otpremninu (Foto: F. K./Klix.ba)
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 62. sjednici konačno razriješilo situaciju sa zamjenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoranom Galićem. Ipak, ova odluka je iza sebe ostavila brojne nepoznanice.
"Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Rješenje o razrješenju Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, na lični zahtjev, s 8. jula 2024. godine", je sve što je rečeno iz ove bh. institucije nakon sjednice.

Prvo pitanje nakon što je izašla ova informacija, a možda i najvažnije, bilo je vezano za njegovu otpremninu.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno konkretno članu 46., svi zaposlenici u ovim institucijama, uključujući i Galića, imaju pravo na "otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini", u zavisnosti od toga šta više odgovara zaposlenom.

Dakle, ako je razrješenje došlo u ovim uslovima, kako se pretpostavlja, Galić ima apsolutno pravo na otpreminu, iako je bilo reakcija iz Vijeća ministara koji su bili drugačijeg stava.

Profesor ustavnog prava Davor Trlin je za Klix.ba pojasnio pravnu pozadinu ovog slučaja, u kontekstu zahtjeva kojeg je Galić poslao.

"Ukoliko je on podnio zahtjev i ispunjene su sve okolnosti za penziju i otpremninu, Vijeće ministara mu je trebalo udovoljiti. Za njega važi prezumpcija nevinosti. Čini se da dugo čekalo zbog straha od donošenja političke odluke i Nezavisni odbor je odugovlačio sa podnošenjem inicijative za pokretanjem disciplinskog postupka", smatra Trlin.

"Zaključak ne može mijenjati zakon"

Međutim, u komentaru o medijskim natpisima da je Galić razriješen "zaključkom", kako je rečeno nakon sjednice Vijeća ministara, ovaj profesor ističe da je zakon ispred zaključka.

"Zaključkom se ne može postupati na način suprotan Zakonu niti se zaključkom može mijenjati zakon. Moguća je situacija, mada nerealna, da se on odrekao otpremnine i da su se oni (Vijeće ministara, op.a.)onda pokrili zaključkom. Galić tada ne bi uspio sa zahtjevom za isplatu iste niti na sudu ako bi mu Vijeće ministara odbilo", kaže on.

Ovdje vrijedi istaći da je portal Klix.ba kontaktirao Vijeće ministara BiH za objavu stenograma sa 62. sjednice ovog tijela. Do zaključenja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Upravo zbog toga, možemo samo vjerovati izjavama državnih ministara te šturom saopštenju Vijeća ministara objavljenom nakon sjednice.

Ko (ne)će isplatiti Galiću otpremninu?

U javnosti se naknadno pojavila interpretacija koja kaže da je MUP Zapadno-hercegovačkog kantona nadležno za njegovu penziju i otpremninu, pozivajući se na Zakon o policijskim djelatnicima. Trlin kaže da je skeptičan oko ovog scenarija.

"Ja imam rezerve prema ovakvom tumačenju, prema kojem je zamjenik direktora SIPA-e svojevrsni izaslanik MUP-a ili granične policije. Volio da se ove tvrdnje dodatno razjasne i da se ukaže koji su to članovi Zakona o policijskim djelatnicima koji to regulišu", stava je ovaj profesor.

Kako dalje ističe, prema njegovom tumačenju, jedini zakon koji se može aplicirati u ovom slučaju je Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine

"Ako mu je uskraćena on može da se putem punomoćnika obrati Vijeću ministara BiH i da traži isplatu, ako odbije može da podnese tužbu Sudu BiH", kaže Trlin.

Međutim, on kaže i da je apsolutno moguće da se Galić preko svojih pravnih zastupnika obrati svojim bivšim uposlenicima, odnosno Graničnoj policiji BiH i MUP-u ZHK, kako bi dobio otpremninu i penziju.

"U tom slučaju on nema pravnog interesa da tužbom obara nezakonitost zaključka Vijeća ministara i nezakonitost procedure razrješenja", kaže Davor Trlin za Klix.ba.

Bjegunac već više od tri mjeseca

Treba svakako podsjetiti da je od početka jula Galić bjegunac od pravosudnih institucija naše zemlje. On je trebao biti uhapšen početkom jula u akciji "Kings", ali je pobjegao u Hrvatsku gdje se i dalje nalazi.

Galić se tereti za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

U međuvremenu je Sud BiH, na zahtjev Tužilaštva, donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice. Bez obzira na to, Hrvatska ga i dalje nije izručila našoj zemlji.