Elekov potez ih podsjetio
72

Slučaj "Južna interkonekcija": Vlastima se tek upalio alarm uzbune koji zvoni mjesecima

N. Ž.
Ilustracija: A. L/Klix.ba
Ilustracija: A. L/Klix.ba
Odluka Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo da obustavi isporuku gasa za Sarajevo ponovo je u fokus političara i medija stavio potrebu izgradnje Južne interkonekcije. Međutim, alarm uzbune po ovom pitanju zvoni mjesecima, samo su to neki primjetili tek sada.
Direktor ovog javnog preduzeća Nedeljko Elek je ispunio svoju nedavnu prijetnju i u utorak u 12 sati obustavio isporuku plina za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Zbog toga su se iz Naše stranke oglasili i spomenuli projekt "Južna interkonekcija", kojim bi se smanjila zavisnost Sarajeva od ruskog plina i kompanije iz susjednog Istočnog Sarajeva.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković (NS) tako za Južnu interkonekciju kaže da "projekt od ultimativnog strateškog interesa kad je u pitanju energetska nezavisnost naše zemlje."

Međutim, ovdje vrijedi istaći činjenicu da je NS član vladajuće koalicije u FBiH, uz partnere SDP, i NiP te HDZ. Drugim riječima, zastupnici NS imaju mogućnost da kroz svoje djelovanje u Parlamentu FBiH, koji mora dati saglanost za izgradnju Južne interkonekcije, isporuče rješenje za ovaj projekt. To bi sigurno bilo djelotvornije od izjava za medije koje više liče na opozicionu prošlost ove političke partije.

Još vrijedi reći da je ova reakcija Miokovića stigla nakon prijetnje Nedjeljka Eleka da će obustaviti isporuku gasa za Sarajevo, koju je on i ispunio.

Pomalo je nevjerovatno da je stavljanje izgradnje Južne interkonekcije na vrh liste političkih prioriteta jedne vladajuće stranke stiglo tek po potpunoj eskalaciji situacije.

Još nevjerovatnija je apsolutna tišina iz ove stranke, ali i drugih partija iz vladajuće koalicije čije je sjedište u Sarajevu, po ovom pitanju u prethodnom periodu.

Možda najnevjerovatnije od svega je što je u martu ove godine, premijer FBiH Nermin Nikšić zatražio povlačenje pitanja Južne interkonekcije sa sjednice Zastupničkog doma PFBiH, pri tome izjavljujući kako "Vlada FBiH u toku marta ove godine planira razmatrati i u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i RH." Taj prijedlog nikada nije stigao pred federalne parlamentarce.

Ovdje vrijedi podsjetiti da izgradnja projekta Južna interkonekcija nosi višestruke benefite za građane FBiH. Ovisiti o ruskom plinu u doba kada ova zemlja vodi otvorenu agresiju protiv druge nezavisne države je potpuno pogrešan pristup.

Kada u obzir uzmemo da dalju isporuku gasa prema Sarajevu kontroliše struktura koja se ne libi to koristiti kao politički alat, Južna interkonekcija postaje još značajniji projekt za interese BiH.

Naravno, jasno je da stranke sa sjedištem u Sarajevu za zeleno svjetlo moraju dobiti podršku HDZ-a i njegovih partnerskih stranaka. Jasno je i da HDZ problematizira ovo pitanje kroz svoj politički interes.

Međutim, to ne može biti opravdanje za stranke Trojke da apsolutno ne insistiraju na rješavanju ovog pitanja. Ironično je da im je najbolji primjer kako se "nešto može ako se dovoljno hoće" upravo dao partner u vlasti HDZ po pitanju imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ako je Elekov potez, odnosno obustava dostave gasa za Sarajevo, bio alarm uzbune za njih, to je odličan znak da bi se projekt "Južna interkonekcija" mogao konačno izvaditi iz ladica federalnog parlamenta. Ipak, taj alarm uzbune zvoni već mjesecima, ali se čini kao da su do sada pritiskali "snooze." Čini se da je (konačno) došlo vrijeme za ustajanje.