Problem u Domu naroda
284

Smajić: Konaković je naivan, kompleksnost glasanja prevazilazi njegov politički kapacitet

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu Džemal Smajić komentarisao je posljednje reakcije na blokadu sjednice Doma naroda BiH zbog spornog zakona o Ustavnom sudu. Konaković je kazao da je blokada štetna i da treba krenuti u glasanje, na šta Smajić poručuje da Konaković ne razumije kompleksnost procedure glasanja.
"Konačno je, nakon osam mjeseci teške borbe i pritisaka, pitanje Zakona o Ustavnom sudu došlo u fokus javnosti. Još jednom želim naglasiti da je prijedlog Zakona neustavan i najdirektnije nasrće na samu srž ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine", kazao je delegat SBiH Smajić.

On je istaknuo da su on i kolege iz Doma naroda bili primorani bojkotovati sjednicu kako bi zaustavili dalje urušavanje BiH i svih demokratskih i evropskih vrijednosti. Ukazao je na to da Trojka nema rješenje za ovaj problem.

"Iako odlično znamo mehanizme odlučivanja, i pored toga što sam i sam javno upozoravao da nemamo čvrsta obećanja da će Zakon u nastavku procedure biti oboren, niko, pa ni vladajuća Trojka, nije izašla sa garancijama da će zaustaviti rušenje Ustavnog suda! Zbog toga mi predstavlja posebno zadovoljstvo što se Konaković, koji je i do sada urušavao dostojanstvo i Bosne i Hercegovine i njenih građana, sjetio nakon više od pola godine, da ima 'neki problem' u Domu naroda. Sve to vrijeme Konaković je predsjednik NiP-a i dio vladajuće strukture, ali mu nije palo na pamet da se oglasi po tom pitanju", kazao je Smajić.

Dodaje da ta vrsta pasivnosti je i razumljiva, jer "kompleksnost procedure odlučivanja prevazilazi njegove (Konakovićeve) političke kapacitete".

"Sama činjenica da javno kritikuje svog stranačkog kolegu Kemala Ademovića zbog toga što je s nama iz Kluba Bošnjaka stao na pravu stranu, govori o tome da on ni s njim do sada nije pokušao naći rješenje. Jer da jeste, ne bi javno priznao da još uvijek nema strategiju po tom pitanju, nego javno kaže da će je tek donijeti. Zbog toga što glavni megafon Trojke nema strategiju, iako je dio vlasti i trebao bi je imati, pozivam ga da donese potpise parlamentaraca u Predstavničkom domu, ili makar lidera probosanskih partija, kojima se javno obavezuju da će srušiti Zakon ako prođe Dom naroda. U tom slučaju će imati moju, a nadam se i podršku ostalih kolega", navodi Smajić.

Na kraju ističe: "Zašto ovo tražim? Zbog toga što je na isti način kako je Konaković naivan, bio naivan i SDP prije nekoliko godina kada su dopustili da ih prevare i izglasaju katastrofalni Zakon o prebivalištu. S obzirom na to da je ovo pitanje i više nego ozbiljno kada je u pitanju opstanak države i izgradnja demokratskih evropskih institucija, očekujemo da nas demokratski svijet podrži."