Različita tumačenja
28

Snabdijevanje gasom u Sarajevu više nije upitno, ali se direktori još nisu dogovorili o plaćanju

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Istočnom Sarajevu je danas održan sastanak direktora Sarajevo gasa Istočno Sarajevo i Energoinvesta o problemu isporuke plina između ove dvije državne kompanije.

Tokom jučerašnjeg dana je nastao problem s isporukom plina u FBiH nakon što je direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek odlučio da zavrne ventile jer im Energoinvest nije isplatio posljednju fakturu iz sedmog mjeseca.

U Energoinvestu to nisu htjeli platiti zbog odluke Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koju su protumačili kao odobrenje nove cijene gasa tek od 1.1.2025. godine, dok su iz Sarajevo gasa Istočno Sarajevo tumačili da je cijena važeća od početka 2024. godine. Međutim, čini se da je istina tačno na pola, odnosno da je cijena u iznosu od 14,10 KM/Sm3 važeća od 1.7. 2024. godine.

Ovo različito viđenje zvanične odluke će biti zajednički precizirano u narednih sedam do deset dana nakon čega će biti poznato rješenje aktuelnog problema.

"U tom periodu neće biti obustave gasa. Ja sam danas u 8 sati potpisao da se pusti gas jer je to od mene tražio Milorad Dodik Uvažavam argumente Energoinvesta, oni uvažavaju naše. Moguće da ima tu nekih tumačenja koja se razlikuju", kazao je Elek.

On navodi da su u narednih nekoliko dana stavili po strani plaćanje posljednjeg računa s obzirom na to da u tom periodu nije ugrožena likvidnost Sarajevo gasa Istočno Sarajevo.

"I jedna i druga strana je angažovala pravne timove, ministri imaju svoje timove, imamo regulatora koji će to dodatno protumačiti i za to nam je potrebno vrijeme. Ja se nadam i daću sve od sebe da se to više nikad ne dogodi. Jednostavno morate shvatiti i nas direktore koji moramo djelovati ako osjetimo da je ugroženo naše poslovanje", poručio je Elek.

Direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić je kazao da je došlo do promjene retorike iz Sarajevo gasa Istočno Sarajevo.

"Mi smo time zadovoljni. Mi nećemo dozvoliti zavrtanje u budućnosti... Moram se zahvaliti gospodinu Eleku jer današnji razgovor jeste bio konstruktivan. Imamo različite stavove o određenim pitanjima, razgovarali smo i sa regulatorom. Sistemi su i tokom ovog prekida bili potpuno napunjeni gasom i nije bilo prekida u snabdijevanju", kazao je Ustamujić.

On navodi da su tokom sastanka pozvali i regulatora da im protumači svoju odluku o odobrenoj cijeni gasa.

"Tumačenje odluke Regulatorne komisije proizvodi najviše problema jer određene stvari, koje su definisane pravilnikom, mi shvatamo da je to od 1.1.2025. U međuvremenu su se oni javili s odlukom Ustavnog suda koja kaže da to može i ranije, od 7 mjeseca, ali opet ostane problem prvih šest mjeseci koje smo plaćali", rekao je.

Ustamujić je odgovorio i na pitanje zašto nije do sada održao sastanak s Elekom, kazavši da je sastanak na koji je pozvan bio protokolaran s ciljem upoznavanja, a da on nije mogao doći.

Također je istaknuo važnost izgradnje južne interkonekcije kako se u budućnosti ne bi dešavale ovakve blokade, no nije otvorio najvažnije političko pitanje kada je riječ o tom gasnom toku - da li će preduzeće za gas biti osnovano u Hercegovini ili u nekom drugom dijelu FBiH. Od tog pitanja uveliko zavisi i da li će u budućnosti postojati blokade poput ove ili ne.

"Moramo otvoriti i pitanje južnog toka, ne smijemo da ovisimo od jednog kraka. Tada se više ne bi bavili političkim pitanjima, nego pitanjima cijene i kvalitete", poručio je.