Oktobarski izbori
127

SNSD-ov kandidat ušao u trku za gradonačelnika Tuzle, a imaju i kandidate za Gradsko vijeće

I. Sa.
Foto: SNSD/ Klix.ba
Foto: SNSD/ Klix.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je objavila preliminarni spisak kandidata za oktobarske izbore, a posebno se izdvaja onaj za Tuzlu.

Kada je riječ o mjestu za gradonačelnika, na listi su Zijad Lugavić kao prijedlog SDP-a, Zoran Blagojević ispred SDA, Derviš Čičko ispred Stranke za BiH te čak i SNSD kojeg će predstavljati Tihomir Mihajlović.

Lugavić je aktuelni gradonačelnik ovog grada, dok bi Blagojevića trebali podržati DF, BH Zeleni te Nezavisna lista. On je bio ministar za boračka pitanja TK i savjetnik bivšeg premijera FBiH.

Čičko je i ranije bio kandidat za ovu poziciju.

O Mihajloviću ne postoji skoro nijedan podatak na internetu o njegovoj biografiji, a teško ćete doći i do njegove fotografije.

SNSD ima još dva kandidata za Gradsko vijeće Tuzle, a to su Željko Kovačević i Mila Tanić.

Ipak, postavlja se pitanje zašto SNSD želi djelovati baš u Tuzli ili se, ipak, radi o mogućoj trgovini glasovima. Ovdje posebno treba uzeti u obzir da Mihajlović još nema zvanične podatke o svojoj kandidaturi, a isti se ne nalaze ni na stranici SNSD-a iako su izbori za dva mjeseca.

Izbori 6. oktobra

Lokalni izbori će biti održani 6. oktobra, a CIK BiH je 18. jula ovjerio 1.831 kandidatsku listu, a za 68 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti obavijestili su političke subjekte da otklone iste u roku od pet dana.

Od ukupno 68 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, 62 kandidatske liste u potpunosti ispunjavaju uslove za ovjeru, četiri kandidatske liste djelimično ispunjavaju uslove za ovjeru, a dvije kandidatske liste ne ispunjavaju uslove i njihova ovjera je odbijena.

Napominjemo da je rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja do 22. avgusta.

Sve izborne preliminarne liste možete provjeriti OVDJE.