Lapsus ili ne
21

Softić o Schmidtovoj izjavi: Ljudima se u živom programu obično omakne ono što misle

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Safet Softić, izjavio je nakon polaganja cvijeća na mezaru Alije Izetbegovića da je nedavna izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta o Izetbegoviću šokantna

Prema njegovim riječima, izjava je iznenadila ne samo pristalice Izetbegovića, već i širu javnost.

"Ova izjava je zaista šokirajuća, ne samo za nas, nego i za ljude koji nisu simpatizeri Izetbegovića. Čudi me da se moglo dogoditi nešto ovakvo, a danas smo, obilježavajući godišnjicu na Kovačima, pokušali na neki način skinuti tu stigmu i podsjetiti javnost ko je bio Alija. On se borio za odbranu BiH, za razliku od onih koji su uništavali i provodili genocid u ovoj zemlji," rekao je Softić.

Softić je istakao da je teško procijeniti šta je Schmidt tačno mislio u trenutku kada je izrekao spornu izjavu.

"Ljudi često u živom programu kažu ono što zaista misle. Volio bih da nije tako, ali ako je riječ o lapsusu, ljudski je izvinuti se. Nedopustivo je stavljati Aliju Izetbegovića i osobe osuđene za genocid u isti kontekst. Historija je jasno razdvojila strane: na jednu stranu stavila je Aliju, simbol humanizma i odbrane BiH, a na drugu one koji su osuđeni za najteže zločine," izjavio je Softić.

Pozvao je Schmidta da javno pojasni šta je mislio i koje su bile njegove namjere, te da uputi izvinjenje svima koje je povrijedio takvom izjavom.

"Ovo je zaista krupna izjava i mora biti razjašnjena," dodao je Softić.

Govoreći o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, Softić je naglasio da osjeća određeni pad stabilnosti u zemlji, što zbog međunarodnih geopolitičkih prilika, što zbog unutrašnjih političkih tenzija.

"Čini mi se da u posljednje vrijeme osjećamo pad kada je riječ o stabilnosti zemlje, ali uvijek čvrsto vjerujem da vizija BiH u kojoj ima mjesta za sve njene građane nema alternativu," kazao je Softić.

Dodao je da su trenutne teškoće privremene i izrazio uvjerenje u sigurnu budućnost Bosne i Hercegovine. "Sve što proživljavamo će jednog dana biti iza nas, a BiH će nastaviti svoj put prema stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti," zaključio je Softić.

Obilježavanje godišnjice smrti Alije Izetbegovića okupilo je brojne zvaničnike, građane i predstavnike institucija, koji su odali počast prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, prisjećajući se njegove uloge u odbrani zemlje i izgradnji njenog identiteta.