Povodom današnje izjave
74

Špago: Dodik treba objasniti građanima RS-a da li odustaje od pristupanja BiH EU

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šef kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH Šerif Špago kaže da predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik treba objasniti građanima RS-a da li odustaje od pristupanja Bosne I Hercegovine (BiH) Evropskoj uniji (EU).

Dodik je danas na sastanku BRICS-a u ruskom gradu Kazanju rekao da je BRICS (akronim od Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) jedina sigurna, stabilna alternativa postojećem uređenju svijeta i da treba da ojača još više.

Špago kaže da je predsjednik entita RS Dodik poznat po svojim "dimnim bombama" u vođenju politike prema međunarodnim asocijacijama.

To je politika bez racionalnih analiza koje bi bile osnov za prisustvo određenim sastancima, kao što je i ovaj sastanak zemalja BRICS-a u Kazanju.

Prema Špaginim riječima, on je sada u fazi kada kontrira Evropskoj uniji i predstavnicima SAD-a, zbog sankcija njemu i njemu bliskim firmama, a ne vodi se interesima privrede entiteta RS-a i države BiH, imajući u vidu da je naša ekonomska razmjena u najvećem obimu oslonjena na zemlje članice EU.

"Gospodin Dodik treba objasniti građanima RS-a je li to on odustaje od pristupanja BiH EU, te je jasno da je njegovo prisustvo u Kazanju samo još jedna obaveza koju treba izvršiti po Putinovom nalogu, a od koje građani i privreda RS neće inati nikakve koristi", zaključio je Špago.