"Sinovi mahale"
60

Spomen soba agresije na Mostar otvara se 15. aprila na Dan Armije BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženja građana "Sinovi mahale" poznato je u Mostaru po svojim aktivnostima u lokalnoj zajednici, ali i odnosom prema zajedničkim vrijednostima iz bliže i dalje historije. Upravo privode kraju aktivnosti na gradnji i opremanju pravog malog muzeja u svojoj Donjoj Mahali.

Dževad Pašić, predsjednik "Sinova mahale" kaže kako je Donja Mahala u posljednjem ratu dala 85 šehida i kako je zadatak udruženja da održi sjećanje na žrtve te vrijednosti njihove borbe.

"Znamo da je na ovom prostoru nekad bila česma, a naša ideja je bila da je opet izgradimo u čemu nam je pomogao prijatelj arhitekt i umjetnik Anel Jakirović, koji je izradio projekat. Nakon česme koju smo izgradili 2009. godine počeli smo urađivati park. Skupljali smo eksponate iz rata, kao što je legendarna korpa, i tako napravili mali muzej na otvorenom", prisjeća se Pašić.

Park je privukao pažnju građana, ali i turista, da bi članovi udruženja došli do ideje gradnje Spomen sobe agresije na Mostar. Projekat je opet sačinio arhitekta Jakirović, a sve je koštalo 40 hiljada KM.

"Sve je završeno, još radimo na izboru fotografija i postavljanju eksponata, a otvorenje je planirao na Dan armije BiH, 15. aprila", kaže Pašić, navodeći brojna imena koja su pomogla gradnju Spomen sobe posebno ističući Edina Mušića, Šerifa Špagu i Safeta Oručevića te dogovor sa Centrom za mir o korištenju njihovih materijala.

Eksponati će obuhvatiti period odbrane Mostara, ali i Hercegovine, a aktivnosti koje će se organizirati u Spomeni sobi doticati svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao što su Srebrenica, Prijedor, Sarajevo...

"Uvijek ističemo kako ovo nije ničije udruženje, ne pripada niti jednoj stranci te nema pojedinačnog isticanja. Nećemo staviti niti jednu fotografiju iz rata na kojoj je samo jedan čovjek", izjavio je Pašić, kazavši da je gradnju pomoglo već oko hiljadu građana, a pozvao je sve oni koji imaju neku ratnu uspomenu da njome obogate ovu kolekciju.

"Neki su zaboravili ono što je bilo, neki se stide, neki boje, mi nismo takvi i radimo na održavanje sjećanja na herojsku borbu", zaključio je Dževad Pašić.

Ulaz u Spomen sobu se neće naplaćivati, a iz dobrovoljnih priloga finasirat će se njeni troškovi.