Sjednica Doma naroda
14

Sporni prijedlog o Ustavnom sudu BiH je povučen, ali će konačnu odluku dati Špirić, Ademović i Čović

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nastavak sjednice Doma naroda Bosne i Hercegovine je zakazan za sutra, a na dnevnom redu se našao i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je ranije predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković. Nakon nekoliko mjeseci blokade, on je povukao prijedlog, ali konačnu odluku mora dati Kolegij ovog doma.

Zbog činjenice da se na dnevnom redu sjednice Doma naroda i dalje nalazi sporni prijedlog o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenju nacionalnog glasanja, kontaktirali smo Želimira Neškovića, koji je ranije najavio njegovo povlačenje. Potvrdio nam je da je svoj zahtjev uputio tehničkoj službi, ali da o njemu Kolegij još nije dao konačnu odluku.

Praksa je da Kolegij zasjeda uoči sjednice i da tada donese odluku o promjenama na dnevnom redu, u ovom slučaju odluku o uklanjanju tačke "Zahtjev delegata Želimira Neškovića za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku".

Jasno je da će Kemal Ademović biti za to, s obzirom na to da je Klub Bošnjaka na čelu s Šefikom Džaferovićem bojkotovao raspravu, a samim tim i održavanje 14. sjednice na kojoj je rasprava o Ustavnom sudu BiH bila prva na dnevnom redu. Dragan Čović je ranije obećao da njegovi delegati neće glasati za taj zakon, čak i ako se bude glasalo, što implicira da će na Kolegiju također podržati uklanjanje ovog prijedloga.

Za konačno skidanje neke tačke s dnevnog reda, potreban je konsenzus tri člana Kolegija, no prema nezvaničnim informacijama Klix.ba, i SNSD će podržati uklanjanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH. Time žele pokazati EU dobru volju, u kritičnom trenutku, a i to u svakom slučaju nije bio njihov prijedlog, nego opozicioni.