Upućeno Skupštini KS
12

SPUS zahtijeva smjenu ministrice Mesihović, tvrde da je posljednjom odlukom prekršila prava studenata

M. G.
Adna Mesihović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adna Mesihović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je zahtjev Skupštini Kantona Sarajevo za hitnu smjenu ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adne Mesihović.

Razlog za ovakav zahtjev leži u, kako navode, samostalnoj i nezakonitoj odluci ministrice da stavi van snage odredbu Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta u Sarajevu, kojom se studentima garantuje prelazak sa samofinansirajućeg na budžetsko finansirano mjesto.

"Sa zaprepaštenjem nas je dočekala vijest da je ministrica Mesihović ukinula ključnu odredbu koja garantuje prava studenata", navodi se u saopćenju SPUS-a. Dodaje se kako je ova vanzakonska odluka donesena 24. septembra, svega nekoliko dana prije početka akademske godine, čime je narušena pravna sigurnost studenata.

"Ova odluka je nezapamćen presedan i predstavlja ozbiljno narušavanje stečenih prava studenata", stoji u saopćenju. SPUS najavljuje da će podnijeti formalnu žalbu Osnivaču, Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo te da oštro osuđuju postupke ministrice. "Nezamislivo je da se mladim osobama pokušavaju oduzeti njihova zakonom stečena prava i zavlačiti im ruku u džep nekoliko dana pred početak akademske godine, kako bi se pogodovalo trećim licima", ističu iz SPUS-a.

Posebno ukazuju na težinu situacije za studente medicinskih fakulteta, gdje cijene školarina dostižu i do 7.000 KM. SPUS poručuje da će iskoristiti sve pravno dostupne mehanizme kako bi se ova odluka poništila, te najavljuju mogućnost organizacije javnih protestnih okupljanja.

Na kraju, SPUS zahtijeva od Vlade KS da se javno izjasni o ovom pitanju: "Tražimo da Vlada jasno kaže da li podržava ovakva oduzimanja prava studenata i da se ogradi od postupaka ministrice Mesihović", te dodaju da od Skupštine Kantona Sarajevo traže hitnu smjenu ministrice.